Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Neža Arnolj pri rehabilitaciji (foto: domači arhiv družine Arnolj)
Neža Arnolj pri rehabilitaciji | (foto: domači arhiv družine Arnolj)

Neža, deklica, ki si je izborila življenje, se vrača v Slovenijo

Slovenija | 18.04.2017, 21:07 Marjana Debevec

Potem ko smo jeseni na Radiu Ognjišče spremljali boj staršev male Neže Arnolj za njeno življenje in nato njeno pot na zdravljenje v tujino, sta nam sedaj mama in oče male deklice potrdila, da Neža po malih korakih napreduje. Zato se ta teden vrača nazaj v Slovenijo. Obenem pa se zahvaljujeta vsem, ki ste Neži nesebično pomagali s prispevki, dobrimi mislimi in molitvami.

Na začetku pisma se Zala in Matej Arnolj, ki sta junaško v vseh preizkušnjah verjela v Nežino življenje in se borila zanj, zahvalita medijskim hišam, ki smo pred pol leta najbolj verjele v Nežo in ji iskreno in nesebično pomagale v njeni želji po življenju. "Neža se ta teden vrača v Slovenijo kot deklica, ki je dokazala, da je zmožna nadaljnjega zdravljenja", sta danes sporočila starša male Neže, Zala in Matej Arnolj.

Pismo nadaljujeta s spomini o času, ko so zdravniki napovedali, da deklica ne bo preživela: »Takrat je prof. dr. Rajko Kenda na tiskovni konferenci zatrjeval, da sva 'starša zazibana v lažno upanje, da bi najin otrok lahko živel.'

Boj, da smo Neži lahko dali priložnost za življenje, je bil zato težak, saj UKC ni popustil v svoji zmoti, da Neža ni več zmožna nadaljnjega zdravljenja, temveč le lajšanja bolečin. S tako slabo popotnico in takimi diagnozami nam je bila zaprta večina vrat. Zaradi tega je bila edina možnost Nežo umakniti in ji tako dati priložnost."

Neža gleda televizijo
Neža gleda televizijo © domači arhiv družine Arnolj

"Neža se v tem tednu se vrača v Slovenijo in po malih korakih dnevno napreduje. Njen srček se je ob prejemanju pravih zdravil ponovno okrepil, njeno nevrološko stanje je obetavno. Od odhoda iz UKC Neža ni nikoli potrebovala pomoči pri dihanju. Je po žlički, pije po steklenički in kozarčku, najrajši sedi na kavču ob gledanju risank, rada je sladoled, predvsem pa še naprej osrečuje našo družino in prijatelje. Pogosto jo občudujeva, ko spi v stolčku med vožnjo, obujava spomine in verjameva v njeno prihodnost. Doma Nežo se vedno čakajo tako ljubljeni gumijasti škorenjčki."

Neža Arnolj
Neža Arnolj © domači arhiv družine Arnolj

"Svetu24, PlanetuTV, Žurnalu in Radiju Ognjišče se tako želiva zahvaliti za vso podporo in pomoč v boju za Nežino življenje. Hkrati pa se ponovno iskreno zahvaljujeva vsem ljudem, ki so Neži nesebično pomagali s prispevki, dobrimi mislimi in molitvami.

Iskrena hvala, brez vaše pomoči nam ne bi uspelo!"

Zala in Matej

Neža z mamico Zalo
Neža z mamico Zalo © domači arhiv družine Arnolj

Potem ko je bila dveletna Neža Arnolj od 27. septembra 2016 v paliativni oskrbi in je, kot so prepričani starši in tudi zdravniki, po čudežu preživela, sta se starša odločila, da jo na lastno odgovornost in s svojim prevozom odpeljeta iz UKC Ljubljana.

Starša sta Nežo odpeljala v bolnišnico v Padovo, kjer so deklici takoj pregledali srce in uvedli zdravila.

Zatem pa se ji je ponudila pot k rehabilitaciji, zaradi česar je 6. decembra, zapustila bolnišnico v Padovi. Zaradi raznih pritiskov iz Ljubljane, predvsem na osebje bolnišnice v Padovi, sta se starša odločila, da tokrat ne bosta sporočila lokacije, kje v tujini se je zdravila Neža. Deklica, za katero so slovenski zdravniki napovedali, da bo umrla, se torej po rehabilitaciji vrača v Slovenijo.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...