Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Vsi smo kdaj učenci, ki so zaspali

Cerkev na Slovenskem | 13.04.2017, 07:00 Petra Stopar

»Tudi v duhovniškem poklicu ni vedno sonce ali dan posvečenja, ampak kalvarija. To je življenje,« pravi bolnišnični duhovnik msgr. Miro Šlibar v duhu obhajanja velikonočnega tridnevja, posebej velikega četrtka, ki je praznik duhovništva. Vsem želi veselo vzpenjanje v velikonočni Jeruzalem.

»Vsi smo kdaj ali Peter ali Juda ali učenci, ki so zaspali,« priznava msgr. Miro Šlibar in nadaljuje, da »smo povabljeni, da se zavemo, da je Jezus trikrat padel pod križem in da moramo vstajati ter znova začenjati in črpati moč«. »Da ne bi kdo mislil, da gre duhovnik mimo vseh preizkušenj, ravno tisti, ki želi biti še bližnje Gospodu, ima ob sebi še več hudobnega duha, Satana, ki ga odvrača od tega. Kakorkoli že, naj zatajitve ali nesprejemanje vseh življenjskih nalog ne bodo ovira ali vzrok za malodušje. Naprej in pogum, kajti po zadnji večerji je bila pot križa, a je bila to hkrati tudi pot v vstajenje,« je lurški kaplan dejal v pogovoru za naš radio.

Na veliki četrtek, ko se duhovniki zberejo pri krizmeni maši in se srečajo s škofom ordinarijem, »postaja ta evharistija eno združenje vseh nas duhovnikov, nenazadnje pa jaz čisto osebno prinesem tja eno veliko zahvalo, v mislih se sprehodim skozi vse etape mojega življenja«. Posebej je msgr. Šlibar pri tej sveti maši pozoren na blagoslovitev in posvetitev svetih olj, še posebej v trenutkih pred Očenašem, ko je posebna molitev nad bolniškim oljem.

Ob tej priložnosti je pred obhajanjem velikonočnih praznikov povabil vse domače in bližnje, da bolnikom ali svojcem, ki ne morejo k bogoslužjem, omogočijo, da jih obišče duhovnik. »So tudi izredni delivci sv. obhajila, ki jih zelo pohvalim, to je za njih praznik, pa tudi za nas, da smemo prinašati Vstalega Gospoda v evharističnem zakramentu k bolnikom, starejšim in tistim, ki sami ne zmorejo v cerkev,« je dejal upokojeni bolnišnični župnik, ki se še vedno aktivno posveča svojemu poslanstvu.

Pogovoru, ki ga bomo sicer predvajali na Radiu Ognjišče v današnjem Mozaiku dneva ob 18.30, lahko v celoti že prisluhnete preko povezave.

Msgr. Miro Šlibar, foto Miha Ulčar, www.domzalec.si
Msgr. Miro Šlibar, foto Miha Ulčar, www.domzalec.si © Miha Ulčar, domzalec.si

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Papež in Sveti sedež, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.