Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek in egiptovski predsednik al-Sisi (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek in egiptovski predsednik al-Sisi

Papež egiptovskim oblastem: Razgraditi morilske ideje in ekstremistične ideologije

Cerkev po svetu | 28.04.2017, 19:03 Marta Jerebič

Papež Frančišek je po »Mednarodni konferenci o miru« nagovoril politične oblasti in egiptovsko civilno družbo. Po njegovih besedah ima Egipt zaradi svoje zgodovine in geografske lege posebno vlogo na Bližnjem vzhodu in med državami, ki iščejo rešitve za akutne in kompleksne probleme, s katerimi se je treba soočiti takoj, da ne bi prišlo še do hujšega slepega in nečloveškega nasilja. Tega povzročajo: sla po oblasti, trgovina z orožjem, socialni problemi in verski ekstremizem, ki zlorablja sveto ime Boga za nezaslišane pokole in nepravičnosti. Egipt ima tako po papeževih besedah posebno nalogo: okrepiti in utrditi mir v regiji, obsoditi in premagati vsako nasilje in terorizem.

Papež Frančišek se je spomnil vseh žrtev terorizma v Egiptu, nato pa spregovoril o razvoju v blaginji in miru. Pozval je k brezpogojnemu spoštovanju človekovih pravic, med drugim enakopravnosti vseh državljanov, verske svobode in svobode izražanja, še posebej pa spoštovanju manjšin. Poudaril je, da civilizacije ni možno graditi brez zavračanja vsake ideologije zla, nasilja in skrajne interpretacije, ki poskuša razveljaviti drugega in uničiti različnost z manipuliranjem in žaljenjem svetega imena Boga.

»Dolžni smo nove rodove učiti, da Bog, Stvarnik neba in zemlje, nima potrebe, da bi ga ljudje varovali, ampak je On tisti, ki varuje ljudi,« je dejal papež in nadaljeval: »Dolžni smo razkrinkati prodajalce utvar o onstranstvu, ki oznanjajo sovraštvo, da bi preprostim ukradli njihovo sedanje življenje in njihovo pravico do življenja z dostojanstvom, ko jih spremenijo v »drva za kurjavo« in jim odvzamejo sposobnost svobodnega odločanja in odgovornega verovanja. Dolžni smo razgraditi morilske ideje in ekstremistične ideologije, tako da potrdimo nezdružljivost prave vere in nasilja, Boga in dejanj smrti.«

Kot je poudaril papež, zgodovina časti graditelje miru. »Mir je Božji dar, pa tudi človekovo delo. Je dobrina, ki jo je potrebno zgraditi in jo varovati, v spoštovanju načela moči zakona in ne zakona moči.«

Papež Frančišek je tako v Egiptu pozval k miru v celotni regiji, zlasti v Palestini in Izraelu, v Siriji, Libiji, Jemnu, Iraku in Južnem Sudanu.

Papež Frančišek in egiptovski predsednik al-Sisi
Papež Frančišek in egiptovski predsednik al-Sisi © Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.