Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Anton Stres (foto: TU SŠK)
Nadškof Anton Stres

Vera nujno vodi k ljubezni do bližnjega!

Radijski misijon | 02.04.2017, 17:30

Uvodni nagovor 12. radijskega misijona, ki ga letos, ob 400-letnici karizme sv. Vincencija Pavelskega radijci pripravljamo v sodelovanju z lazaristi, je popoldne ob 17. uri pripravil nadškof dr. Anton Stres. V njem je posebej podčrtal nujnost posnemanja Jezusa Kristusa v njegovi ljubezni do ubogih, ki mora biti jedro krščanstva in prizadevanj Cerkve.

Škof Stres je opozoril, da pri tem ne gre za neko novo odkritje sv. Vincencija Pavelskega, ampak da je njegova karizma hotela predvsem dati nov zalet temu temeljnemu obnašanju kristjana, ki svoje vero vzame zares in se resnično trudi posnemati Kristusa. Vincencija so v njegovem času k takemu aktivnemu odnosu do ubogih gnale predvsem okoliščine tedanje dobe, ko so potrebe po dobrodelnosti postajale vse večje, poslanstvo, ki si ga je izbral, pa na nek način pomeni tudi temeljne korake na poti do t.i. socialne države.

Moč duhovne in moralne kondicije

Škof Stres je v nagovoru pozval, da nas v pripravi na velikonočne praznike prevzame gorečnost Vincencijeve krščanske ljubezni, ki naj nas naredi "močne, krepke in zmožne" skrbi za bližnjega. "Krepost ali vrlina je nekakšna duhovna, moralna kondicija, notranja moč in duhovni naboj, ki nas usposablja, žene in spodbuja k dobrim dejanjem," je bil neposreden škof Anton. Opozoril je tudi, da si moramo zato vsak dan znova prizadevati in delati na tem področju, tako kot se je trudil in se samovzgajal tudi sv. Vincencij.

Ljubezen tudi oznanja!

"Ljubezen do ubogih vključuje torej tudi, da jim oznanimo Kristusa in na samo, da jim damo hrano, obleko in vse drugo, kar potrebujejo za dostojno življenje," je svoje razmišljanje nadaljeval škof Stres, in opozoril na pomen posredovanja vere. "Vera je neprimerljiv božji dar in kdor ga omalovažuje, ter poudarja samo dobra dela, se ne zaveda, da si žaga vejo, na kateri sedi!" Škof Anton je bil v nadaljevanju še bolj neposreden: "Če je vera brez del mrtva, kot poudarja apostol jakob, pa so dela brez vere lahko celo strupena, kar danes lahko jasno vidimo, ko se propaganda evtanazije in splava oblači v vzvišeni plašč ljubezni in spoštovanja do ljudi. Kakršno koli postavljanje ljubezni pred vero ali obratno vere pred ljubezen, je enostransko in ni zvesto krščanskemu izročilu."

Vabljeni, da nadškofovemu nagovoru prisluhnete v celoti!

Radijski misijon
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.