Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Gaiser za Radio Ognjišče o tem, da moramo kot narod skozi katarzo

| 24.03.2017, 16:11

"Zakoni so bili pisani na kožo pred 25. leti, saj je nekdo takrat razumel, da si državo lahko ukrade zase," je za oddajo "Spoznanje več, predsodek manj" na temo aktualnih zadev poudaril predsednik panevropskega gibanja Laris Gaiser. Kritičen je bil do vlade od katere po njegovih besedah v zadnjem letu ni pričakovati reform.

Gaiser je uvodoma dejal, da smo se v stanju v kakršnem je Slovenija danes znašli predvsem zaradi politike, ki je v preteklosti zakone pisala bolj za posameznike kot večino. Zakonodajalec je pisal primerne zakone oziroma tako ohlapne, da se mu ti nekega dne ne bi maščevali, je dejal in dodal: "Mi moramo, če bomo preživeli kot država v naslednjih sto letih najprej iti skozi katarzo. Naš izobraževalni sistem bo upam, da delal na tem, da bomo imeli v prihodnje boljše ljudi, ki bodo šli v politiko. Tako, da bodo prišli novi politiki, ki bodo čez 50 let manj obremenjeni s tem, kaj se je zgodilo pred 70. leti in ko bomo žal preživeli močne generacije bomo tudi pisali bolj uravnotežene zakone. Tako bomo spremenili naš ustavni sistem, da bo služil nam, ne pa, da bo služil samo določeni eliti."

V nadaljevanju je poudaril, da sodni sistem ščiti tiste, ki so Slovenijo pahnili v nazadovanje in se strinjal z enim od poslušalcev, ki je v oddaji izrazil dvom, da bodo ti ljudje ovadeni. Kot primer je bila omenjena gradnja avtocestnega križa. "Ta je bil narejen zato, da je približno 10, 20, 30 odstotkov izginilo na račune politike, v korupcijo. Kazenske ovadbe seveda lahko padejo, a bo sodni sistem zaščitil ljudi, ki so delali s tistimi, ki so še danes na oblasti."

Gaiser je komentiral še prodajo NLB, razmere v SDH in nove ustavne sodnike, nismo pa mogli mimo vprašanja, kje je Evropska unija po 60 letih podpisa Rimskih pogodb. "EU je v agoniji. Od leta 2008 naprej preživlja in se izkazuje za nesposobno. Leta 2016 smo obeležili 90-letnico panevropskega gibanja in v govoru na Dunaju sem izpostavil, da je potrebno iti korenito nazaj. To pomeni, da si še enkrat preberemo, kaj je bil manifest panevrope leta 1926, kaj bi Evropa morala biti. Evropa bi morala imeti skupni trg, skupno zunanjo politiko in obrambno ter notranje arbitrarni sistem."

Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.