Petra StoparPetra Stopar

Pred 100 leti se je rodil Miroslav Brezavšček, žrtev fašizma

Slovenija | 22.03.2017, 21:22 Tone Gorjup

Med najmlajšimi žrtvami fašističnega nasilja na Primorskem je Miroslav Mirko Brezavšček, eden od ustanoviteljev uporniške skupine Črni bratje. Umrl je pred dopolnjenim štirinajstim letom starosti za posledicami mučenja. Rodil se je 17. marca 1917 v Šentjanžu na Dolenjskem. Na Gradu Dobrovo pripravljajo v petek, 24. marca spominsko slovesnost ob 100. obletnici njegovega rojstva.

Družba najstnikov z imenom Črni bratje je nastala po usmrtitvi bazoviških žrtev. Oblikovala se je samostojno in neodvisno od drugih organizacij, pripadala pa je krščanskosocilani skupini na Goriškem. Med pobudniki je bil sin učitelja Avgusta Brezavščka, Mirko Brezavšček, rojen 17. marca 1917. Čeprav sta bila oba starša Primorca, je bil po naklučnju rojen na Dolenjskem, kamor se je mati kot begunka umaknila med prvo svetovno vojno. Mirko je bil po osnovni šoli v Cerovem dijak Tehničnega zavoda v Gorici. Tam je jeseni 1930 zaživela tajna uporniška skupina Črni brate, v kateri je bilo sprva pet dijakov. Z lepljenjem letakov, slovenskih trobojnic in podobnimi akcijami je protestirala proti fašističnemu nasilju in njihovemu zatiranju slovenstva. Potem, ko jih je izdal sošolec, jih je policija sredi decembra 1930 aretirala in zaprla. Z mučenji je skušala izsiliti različna priznanja in zatem začeti proces proti organizatorjem. Med dijaki je bil najbolj sumljiv Mirko Brezavšček; očeta so kot učitelja že pred tem preselili v notranjost Italije. Policija je zaslišanja z mučenji zaostrila do te mere, da je morala Mirka, na smrt izmučenega, poslati domov na Cerovo, kjer je 21. marca 1931 umrl v naročju matere; naslednji dan so ga pokopali. Smrt je prerasla v mednarodno afero, ki pa so jo Italijani skušali zakriti. Predvideni sodni proces so opustili, preostale dijake so izključili iz šol in odredili dveletni policijski nadzor nad njimi. France Bevk je uporniško skupino predstavil v knjigi Črni bratje. Leta 2010 je bil posnet tudi film z istim imenom.

Na zgled domoljubja in uporništva Mirka Brezavščka želi ob stoletnici njegovega rojstva opozoriti tudi spominska akademija ta petek ob 19. uri na Gradu Dobrovo. Na njej bo sodelovala dr. Mira Cencič, dobra poznavalka zgodovinskih okoliščin nastanka Črnih bratov. Poleg nje bodo v režiji Andreje Benedetič nastopili še, učenci osnovne šole Dobrovo, Klub mladih TIGR, ženski pevski zbor Vinika in Kvintet Kvartin.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.