Petra StoparPetra Stopar
Evropska ljudska stranka (foto: ARO)
Evropska ljudska stranka

Evropska ljudska stranka na Malti o sodelovanju in krščanskih vrednotah

Svet | 30.03.2017, 16:46

Uradni začetek brexita je med drugim zaznamoval dvodnevni kongres Evropske ljudske stranke na Malti. Udeleženci so britansko sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe razumeli predvsem kot spodbudo za razpravo o prihodnosti Evropske unije, pri čemer so poudarjali pomen sodelovanja in krščanskih vredno. V Valeto sta prišli tudi delegaciji strank SDS in N.Si.

Kongres Evropske ljudske stranke na Malti je bil namenjen različnim temam, a v ospredju je bilo vprašanje, kako naprej ob številnih izzivih, ki so se postavili na pot povezavi. Predsednik SDS Janez Janša, ki je med drugimi nagovoril zbrane, je ob tem opozoril na neizmerno odgovornost največje politične skupine v Evropskem parlamentu. Po njegovem je najprej pomembno to, da začenjamo probleme ocenjevati na podlagi realnih dejstev in ne na podlagi iluzij. Prepričan je tudi, da bosta prihodnji dve leti za povezavo ključni. "Naš pristen cilj, podkrepljen z odločnim ukrepanjem, mora postati ponovna pridobitev zaupanja ljudi v ne samo uspešni ampak tudi varni Evropi," je bil jasen. V nasprotnem primeru je napovedal konec evropskega projekta. Kot je še dodal Janša, se treba vrniti k vrednotam ter znova premisliti identiteto in se začeti zanjo boriti.

"Že dolgo nisem slišala toliko poudarkov o krščanstvu. Prav krščanstvo je oblikovalo Evropsko unijo in povezalo narode. Vse naše demokratično delovanje izhaja iz krščanskih vrednot, kot so odgovornost, solidarnost, enakost in medsebojno spoštovanje. Na tem mora Evropska unija graditi naprej," je za naš radio povedala predsednica N.Si Ljudmila Novak. Kot je dodala, so mnogi omenjali, kako pomembno je, da Evropska unija ostane skupaj. "Vsi se zavedamo, da smo samo skupaj močnejši. Samo skupaj bomo lahko premagali vse nove izzive, ki so pred Evropsko unijo, in vse nove izzive, ki nas čakajo v globalnem svetu."

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.