Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Evropski poslanci iz Slovenije brexit vidijo kot priložnost za prenovo povezave Dan po sprožitvi procesa izstopa Velike Britanije iz Evropsk

Svet | 30.03.2017, 15:27

Dan po sprožitvi procesa izstopa Velike Britanije iz Evropske unije je vlada v Londonu predstavila belo knjigo o tem, kako namerava pristojnosti z evropske prenesti na nacionalno raven. S tem se država loteva enega največjih zakonodajnih izzivov v svoji zgodovini. Da se je začelo novo poglavje v zgodovini Evropske unije, so poudarili evropski poslanci iz Slovenije, več jih je ocenilo, da je lahko brexit tudi priložnost za prenovo povezave na različnih področjih.

Velika Britanija bo odpravila zakon Evropskih skupnosti iz leta 1972, ki določa, da je evropska zakonodaja nad britansko, zagotovila bo tudi, da za Otok ne bo več pristojno Evropsko sodišče. "Zakone bomo v prihodnje oblikovali v Londonu, Edinburghu, Cardiffu in Belfastu. Ne bodo jih več tolmačili sodniki v Luksemburgu, ampak sodniki v Združenem kraljestvu," je v parlamentu v Londonu poudaril minister, pristojen za izstop Velike Britanije iz Evropske unije, David Davis. Predpisi, ki jih bo država zamenjala, se nanašajo na različna področja, od delavskih pravic do okolja.

Da je odločitev Otoka treba spoštovati, se je na uradni začetek brexita odzval poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver. Po njegovem je napočil čas, da Evropska unija stopi skupaj. Lojze Peterle, prav tako iz Evropske ljudske stranke, je menil, da mora izstop Velike Britanije pomeniti nov začetek in odločnejše delovanje povezave. Da je treba iti naprej in razmisliti o njeni prihodnosti, je poudarila še ena poslanka Evropske ljudske stranke Romana Tomc. Iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu prihajata tudi Franc Bogovič in Patricija Šulin. Prvi je prepričan, da izstop Velike Britanije ne prinaša nič pozitivnega, zato je treba zminimalizirati gospodarsko škodo. Druga je jasna - v pogajanjih med Brusljem in Londonom je treba doseči kar najboljši dogovor. Tanja Fajon iz vrst socialistov in demokratov je ocenila, da se je začelo novo poglavje v Evropski uniji. Da brexit pomeni začetek novega štetja časa v povezavi, se je strinjal Igor Šoltes iz vrst Zelenih.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.