Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Črnčec: Razumeti bomo morali, da nekateri želijo spremeniti našo demokracijo

Svet | 23.03.2017, 17:06

Strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec je v pogovoru za naš radio opozoril na dvojno simboliko najhujšega krvavega dejanja v Londonu po letu 2005. Prva je, da se je zgodil ob prvi obletnici terorističnih napadov v Bruslju, ki so ranili srce Evropske unije, druga je, da je bil tarča sedež parlamenta v Veliki Britaniji.

"Napadena je bila britanska demokracija, kajti parlament v britanskem političnem sistemu pomeni točno to - srčiko demokracije," je poudaril Črnčec. Prepričan je, da so varnostne in obveščevalne službe na Otoku v zadnjih 12 letih preprečile veliko število podobnih napadov. Tokratnega so, na žalost, spregledale. "Ni rešitev v varnostnih strukturah, v varnostno-obveščevalnih službah. Preprosto bomo morali razumeti, da določeni ljudje, posamezniki ali skupine, ki prihajajo k nam in živijo med nami, želijo spremeniti sistem, kot ga imamo, torej našo demokracijo. Zlorabljajo človekove pravice v svojo korist in želijo drug politični sistem, ki je v svoji osnovi totalitaren."

Po Črnčecevih besedah vse skupaj predstavlja izziv - po eni strani za politike, da stvari imenujejo s pravim imenom, po drugi za pravno stroko. "Morala bo preučiti, ali koncepti koncepti človekovih pravic in vladavine pravne države, kot veljajo za nas, veljajo tudi za vse, ki prehajajo med nas in želijo sistem uničiti."

Ko bomo, tako Črnčec, sprejeli, da imamom opravka s četrtim totalitarizmom, kar islamski radikalizem po njegovem je, bomo začeli uporabljati prave prijeme in ukrepe. "Naj še enkrat povem, da so varnostni del in obveščevalne službe na koncu te palice. Prej je kup ostalih vzvodov, ki jih mora politika nasloviti skozi ostale družbene podsisteme."

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...