Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

V Evropskem parlamentu o prihodnosti povezave razpravljali njeni državljani

Svet | 22.03.2017, 16:23

751 sedežev v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Bruslju so včeraj zasedli državljani Evropske unije. Pred praznovanjem njenega 60. rojstnega dne so predstavili in zagovarjali svoje ideje o skupni prihodnosti.

Državljanska razprava je bila eden v nizu dogodkov ob 60. obletnici začetka evropskega združevanja. Zbrani v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Bruslju so se posvetili najbolj žgočim vprašanjem, s katerimi se sooča Evropska unija: brezposelnost, globalizacija, varnost, podnebne spremembe in izstop Velike Britanije. Nagovoril jih je predsednik edine neposredno izvoljene ustanove povezave Antonio Tajani. "Zmanjšati želimo razdaljo med ustanovami Evropske unije in njenimi državljani. Predstavljate 500 milijonov državljanov Evropske unije. Želimo, da občutite, da imate vodilno vlogo, da ste tisti, ki zagovarjate interese pri odločitvah, ki jih moramo sprejeti." Tajani je opozoril, da je včasih težko najti prave rešitve. "Ko se boste vrnili domov, v svoja mesta in svoje države, upam, da boste poročali o tem dnevu. Upam, da boste delili svojo izkušnjo in lahko rekli, da v veliki demokratični Evropi ljudje lahko svobodno storijo in povedo, kar želijo."

Tomc: Prišel je čas, da se ustavimo in dobro premislimo

Evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc je prepričana, da se je treba vprašati, ali ni prišel čas, da se ustavimo, morda celo stopimo korak nazaj in dobro premislimo, v katerih točkah želimo sodelovati. "Sama menim, da nas zanesljivo povezuje želja po močnem gospodarskem sodelovanju. Zdravo gospodarstvo namreč omogoča tudi bogato in socialno Evropo. Prav tako nas povezuje želja po varnosti. Varovanje meja je zelo pomembno."

Tomčeva upa, da rimska deklaracija, ki jo bodo voditelji Evropske unije podpisali na skorajšnjem vrhu v italijanski prestolnici, ne bo ostala le kos papirja. "Vsi se strinjamo, da je Evropska unija na veliki preizkušnji. Za njeno ohranitev potrebujemo med drugim tudi zelo modre in močne voditelje, ki bodo znali ohraniti evropske vrednote in unijo, ki nudi možnost ljudem in podjetjem za zdrav osebnostni in gospodarski razvoj," je poudarila Tomčeva za naš radio.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.