Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Velika Britanija bo 29. marca začela uradni izstop iz EU

Evropska Unija | 20.03.2017, 14:52 Petra Stopar

Britanska premierka Theresa May bo 29. marca sprožila 50. člen lizbonske pogodbe in s tem uradno začela postopek izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

Tako je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil tiskovni predstavnik premierke. London mora sprožiti postopek po lanskoletnem junijskem referendumu, na katerem je slabih 52 odstotkov Britancev glasovalo za izstop iz povezave.

Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Donald Tusk in Jean-Claude Juncker sta nedavno dejala, da se bodo evropski voditelji na obvestilo Velike Britanije o izstopu odzvali v 48 urah in pripravili smernice za pogajanja. »Na celoten postopek smo dobro pripravljeni in ne dvomim, da bomo v 48 urah pripravljeni, menim, da je to primeren odzivni čas. Vse članice in Evropski svet zaupamo našima glavnima evropskima pogajalcema Junckerju in Barnierju,« je dejal Tusk na nedavnem neformalnem srečanju 27 držav članic v Bruslju. Juncker mu je pritrdil in dodal: »To je trenutek za Evropejce, da pokažejo svoje barve.«

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk © EC

27 članic bo nato smernice za pogajanja o brexitu preučilo, predvidoma aprila pa bo sledil izredni vrh v sestavi 27 članic, na katerem naj bi smernice potrdili. Nato se bodo začela pogajanja o prihodnjem odnosu Velike Britanije z unijo. Ta bodo trajala največ dve leti, lahko tudi dlje, če bo sedemindvajseterica v to privolila. Ko bosta strani dosegli dogovor, bo o njem odločal še britanski parlament.

Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.