Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Medžugorje (foto: Tone Gorjup)
Medžugorje

Odprto pismo mostarskemu škofu: Prepozno je ubijati Medžugorje

Cerkev po svetu | 02.03.2017, 14:45 Marta Jerebič

Dva tedna po tem, ko je Vatikan sporočil, da je papež imenoval poljskega škofa, ki bo preučil pastoralne potrebe romarjev v Medžugorju, je krajevni škof objavil izjavo, v kateri je zapisal, da se Marija v Medžugorju ni prikazala. Mostarski škof Ratko Perić je to v sporočilu 26. februarja označil za resnico, ki jo podpirajo, in dodal, da je vse le manipulacija vidcev in frančiškanov, ki upravljajo tamkajšnjo župnijo. Zaprepadenost številnih nad njegovimi besedami je v odprtem pismu povzela raziskovalka fenomena Medžugorja Darija Škunca Klanac, ki je o tem napisala štiri knjige. Avtorica pravi, da je prepozno ubijati Medžugorje z namenom prikrivanja zdravih začetkov Marijinih prikazovanj v tem hercegovskem kraju, poroča spletni portal Domovina.je.

Darija Škunca Klanac v pismu škofu poudarja, da je fenomen Medžugorja prepozno ubijati, saj je “tako narasel in prinesel toliko pozitivnih sadov, da je povsem čudno zanikati rojstvo deteta, ko pa je tukaj, pred očmi vsega sveta, raste in vstopa v fazo zorenja.”

Opisuje tudi izkušnjo z glavnim proučevalcem Lurda, očetom Laurentinom, ki jo je pri raziskavah spodbujal in tudi napisal predgovor za francosko izdajo njene knjige. Čeprav se v vsem nista strinjala, jo je opogumljal, da nadaljuje s svojim delom. Glede odnosa do Medžugorja danes pa je po njenih besedah dejal, da bi bil v takšnem vzdušju tudi Lurd težko potrjen.

“Pa Lurško Marijo danes spoštuje tako škof Perič kot papež in ves verni svet,” je zapisala Darija Škunca Klanac. V drugem delu svojega pisanja navaja dobeseden prepis posnetka pričanja takrat desetletnega vidca Jakova in škofa Periča sprašuje, od kod otroku pogum, da je pripravljen umreti za tisto, kar je videl. “Pred duhovniki, ki so ga temeljito izpraševali s predpostavko, da je mlad in bo prišel sam sebi v nasprotje, se ni dal niti malo zmesti. Podobno so odgovarjali tudi drugi vidci, trdni v prepričanju, da videvajo Marijo.”

Svoje pismo škofu Radku Periču pa končuje s citiranjem besed papeževega odposlanca, ki je za nek italijanski medij letos dejal:

“Sadovi vere so po mojem pozitivni. S tem mislim na molitve, evharistijo, post in pokoro, saj vse to poganja poglabljanje vere. V Medžugorju se ljudje vračajo k zakramentom, spreobračajo, povsem spremenijo način življenja, sodelujejo v evharističnem slavju, spovedi, dogajajo se ozdravljenja. Vse to se v Medžugorju dogaja in tega ne moramo zanikati, niti s pastoralnega vidika ignorirati.”

 

 

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.