Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
 Jurcki so tretjic zaigrali in zapeli v Frankfurtu (foto: Slovenska župnija v Frankfurtu)
Jurcki so tretjic zaigrali in zapeli v Frankfurtu

Utrip med rojaki v Frankfurtu

Slovenci po svetu | 10.03.2017, 09:35 Matjaž Merljak

Tudi letos smo v Slovenski župniji v Frankfurtu izpeljali naše praktično že 47. pustovanje, na pustno soboto 25. februarja 2017 seveda in tudi tokrat je bilo to v dvorani cerkve sv. Bonifacija v Sachsenhausnu v Frankfurtu.

Za glasbo smo povabili medse Ansambel Jurčki iz Horjula. Tretjič so bili tokrat med nami, pred tem že leta 2008 in 2009 za pustovanje in martinovanje. Jurčki so poskrbeli s svojo glasbo, igranjem in petjem za lepo in prijetno vzdušje. Žal pa je bila letošnja udeležba izredno slaba in tako smo pridelali seveda samo izgubo.

Helena Žmavc, predsednica župnijskega sveta, se je s svojimi sodelavci in pomočniki potrudila in pripravili so dobro in okusno hrano, s pijačo seveda, ki jo običajno nudimo, primerno so okrasili dvorano, a ostala je napol polna (ali pa prazna, če hočete). Iz tega vira tako letos ne bo nikakršnega daru v dobrodelne namene, za kar smo lahko na ta način v preteklih letih poskrbeli. Pa tudi tista druga razsežnost take prireditve je bila seveda osiromašena, namreč prijetno medsebojno srečanje in pogovor prijateljev in znancev. A v dvorani je bilo kljub vsemu temu prijetno razpoloženje in lepa skupina raznih mask, nekaj tudi otroških.

Pust je maske postavil na ogled
Pust je maske postavil na ogled © Slovenska župnija v Frankfurtu

Močno je bil prisoten indijanski rod, a tudi dve banani sta se znašli me njimi, pa še kakšno drugačno bitje kot je metulj ali Pika nogavička. Jurčkova komisija je nagradila kot najboljšo izvedbo mask banane in indijanski rod. Eni so bili nagrajeni z darilnim bonom grške restavracije, drugi pa z enoletno naročnino Naše luči. Seveda pa nam je mnogim poznan tudi scenarij, ki sledi zaključku: pospravljane dvorane, čiščenje in pomivanje posode, tudi na smeti ne smemo pozabiti; in vse kar ostane, je potrebno zopet odpeljati v prostore naše župnije.

Plesalci so imeli dovolj prostora za ples
Plesalci so imeli dovolj prostora za ples © Slovenska župnija v Frankfurtu

Nekaj pa nas je začelo postni čas na pepelnico zvečer z mašno daritvijo in obredom pepeljenja.

Po nekajmesečnem premoru pa smo imeli na prvo marčevsko nedeljo mašno bogoslužje zopet v Lichu in po maši še prijetno srečanje v dvorani poleg cerkve. Gospe Ilonka in Marija poskrbita običajno še za kakšne sladke dodatke, ki se jih ne branimo. Hvala jima.

V Lichu smo nazdravili vsem skupaj
V Lichu smo nazdravili vsem skupaj © Slovenska župnija v Frankfurtu

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.