Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Razstava Rafaelove družbe bo tokrat na gradu Snežnik (foto: Rafaelova družba)
Razstava Rafaelove družbe bo tokrat na gradu Snežnik

O beguncih v Avstriji tudi na gradu Snežnik

Slovenci po svetu | 08.03.2017, 18:15 Matjaž Merljak

Rafaelova družba bo razstavo arhivskih fotografij o Slovencih v povojnih begunskih taboriščih v Avstriji po letu 1945 postavila tudi na gradu Snežnik, ob odprtju bo tudi predavanje.

Kot sporočajo z Rafaelov družbe, bo tokratna gostja odprtja dr. Helena Jaklitsch. Predstavila bo zgodovinski oris ter okoliščine in razmere, v katerih so se po drugi svetovni vojni znašli slovenski begunci. Na avstrijskem Koroškem so namreč ustvarili junaško zgodbo, saj so se v barakarskem okolju hitro znašli, razvili red in disciplino, organizirali vrtec, osnovno šolo in gimnazijo, prirejali prireditve in koncerte ter tiskali časopis. Spoštovanje pa še posebej vzbuja njihova visoka kulturna in narodna zavest.

Po predavanju si boste lahko ogledali razstavo fotografij, večer pa bo popestril še kratek kulturni program.

Na razpolago bo tudi fotografska monografija Cvetoči klas pelina, ki preko obširne zgodovinske študije in arhivskih fotografij spregovori o tem zamolčanem obdobju slovenske zgodovine.

Razstava na gradu Snežnik gostuje od 10. marca do 9. aprila 2017.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.