Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Marta Jerebič (foto: Rok Mihevc)
Marta Jerebič

Pregled domačih dogodkov od 17. do 24. marca 2017

Slovenija | 25.03.2017, 07:00 Marta Jerebič

Slovenija je dobila štiri nove ustavne sodnike, generalnega državnega tožilca in končno tudi fiskalni svet. Zapletlo se je pri popolnitvi nadzornega sveta SDH, saj sta kandidata odstopila od kandidature. Državni zbor je sprejel nov družinski zakonik, ki širše opredeljuje družino. Prebivalci so se razveselili zaprtja obalne ceste med Koprom in Izolo. V Cerkvi smo praznovali teden družine, god sv. Jožefa, lazaristi 400-letnico ustanovitve, nuncij Juniusz Janusz pa zlato mašo.

POLITIKA

Poslanci so v sredo potrdili štiri imena za nove ustavne sodnike. Glasovanje je bilo tajno, a podatki kažejo, da je najbolj prepričljivo podporo dobil Marijan Pavčnik, ki ga je podprlo 76 poslank in poslancev, Matej Acceto je dobil glas manj, Rajko Knez jih je dobil 71, Klemen Jaklič pa 57. Slednji se je zahvalil vsem, tudi tistim, ki ga niso podprli, saj so prispevali k demokratičnosti odločitve. Za Slovenijo pa je izrazil upanje »da bo dežela pravic in enakih možnosti za vse. Ta obljuba obljub je bila dana tudi v Ustavi. Na vseh nas in tistih, ki pridejo za nami, je, da jo izpolnimo svoj del.«

V nadaljevanju so poslanke in poslanci glasovali še o novem generalnem državnem tožilcu in z 51-imi glasovi podprli Draga Šketo, ki bo na položaju nasledil Zvonka Fišerja. Pri njem so imeli največ pomislekov poslanci SDS, menijo, da gre za kontinuiteto s Fišerjem.

Državni zbor je že v torek imenoval tudi fiskalni svet - prihodnjih pet let mu bo predsedoval ekonomist Davorin Kračun, člana pa bosta Alenka Jerkič iz stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju in Tomaž Perše iz FURS-a.

Franc Žmavc in Željko Puljić pa sta dan pred odločanjem državnega zbora o njunem imenovanju za člana nadzornega sveta SDH odstopila od kandidature. Žmavc je povedal, da je odstopil, ker ni želel sodelovati v političnih igricah.

Državni zbor je v torek sprejel družinski zakonik, a brez podpore SDS in Nsi. Družina je sedaj opredeljena kot življenjska skupnost otroka, ne glede na njegovo starost, z obema ali enim od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka določene obveznosti in pravice. V NSi in SDS so bili med razpravo kritični do zakonika, ki so ga volivci zavrnili na dveh referendumih in ki po njihovem mnenju odpira pot posvojitvam otrok s strani istospolnih parov ter teoriji spola. »Sedanje besedilo tako razvrednoti mamo in očeta in da enak pomen drugi odrasli osebi, o kateri ni nikjer, v vseh 300 členih, nikjer zapisano, kdo je lahko ta oseba. Gre torej za že znano in že videno politiko uveljavljanja agende neke manjšine po malih korakih in širjenje teorije spola,« je povedala Iva Dimic (Nsi). Pomisleke je izrazila tudi zaradi tega, kar se nam lahko v prihodnosti pripeti zaradi zapisa ’ne glede na starost otroka’. So pa zadovoljni, da je v zakoniku ostala opredelitev zakonske zveze kot življenjske skupnosti moža in žene in da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine.

Piloti Adrie Airways so v sredo in četrtek prvič v zgodovini stavkali. V zahtevah so poudarili, da želijo ohraniti standard, ki so ga imeli po stari kolektivni pogodbi. Po njenem izteku od 1. marca delajo pod drugačnimi delovnimi pogoji. Kolikšna bo sprememba pri plači, še ne vedo, bi se pa te lahko znižale za do 35 odstotkov.

»Podpora stavki je velika. Sindikat ne more pristati na zniževanje standardov, ki so veljali do začetka marca, kar se tiče delovnega časa in plačila za delo. Ne more pristati na to, da bi piloti za manj denarja opravili več dela. Predvsem pa ne bo pristal na enostransko vsiljevanje teh standardov,« je pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek.

Pogajanja obeh strani so se v četrtek končala brez dogovora. Nadaljnji potek stavke bo znan v začetku prihodnjega tedna.

CERKEV

God sv. Jožefa 19. marca so še posebej slovesno obhajali v Domu sv. Jožefa v Celju, ki praznuje 20. obletnico delovanja, hkrati so zaznamovali 400. obletnico lazaristov oziroma vincencijanske karizme. Sveto mašo je daroval lazarist, kardinal Franc Rode, ki je v nagovoru izpostavil program izobraževanj, duhovnih vaj in predavanj, ki potekajo v Domu sv. Jožefa. Vsako leto tako dosežejo približno 25 tisoč ljudi. »Ko smo ob dvajset letnici delovanja tega doma zbrani ob evharistični mizi, se Bogu zahvaljujemo za ta milostni hrib nad Celjem, kot enega najpomembnejših žarišč duhovnosti in krščanske kulture v slovenskem prostoru,« je dejal kardinal Rode.

Slovesnosti se je udeležil tudi prvi slovanski in slovenski predstojnik lazaristov Tomaž Mavrič, ki je o prihodnjih izzivih vincencijanske družine dejal: »Kristus, ki naj se učloveči v vsakem narodu, v vsaki kulturi, v vsaki skupini, občestvu, v vsakem človeštvu. To je za nas tudi izziv za naprej.«

God sv. Jožefa so slovesno obhajali tudi v novomeški škofiji, saj je njen zavetnik. Škof Andrej Glavan je ob tej priložnosti v soboto v novomeški stolnici podelil odličje sv. Jožefa organistu iz Kočevja Ivanu Cvitkoviču. Dekana in župnika v Žužemberku Franca Vidmarja pa je umestil kot častnega kanonika novomeškega stolnega kapitlja. V pridigi je poudaril, da je sv. Jožef vzornik v služenju očetom in vsem nam, v služenju tudi v Cerkvi.

S tem se je navezal na teden družine, ki smo ga začeli 19. marca, pod geslom 'Pogumno srce'. Letos je v ospredju lik moža in očeta. Po nekaterih župnijah so na tretjo postno nedeljo pri maši pripravili blagoslov vseh mož. Tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore je može in očete priporočil priprošnji sv. Jožefa, »da bi po njegovem zgledu in ob njegovi roki znali stati ob svojih ženah, živeti in bedeti nad svojimi otroki in biti ljudje, ki so potopljeni v Boga.« Nadškof Zore je sveto mašo v čast sv. Jožefu v soboto daroval v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah.

Apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz, je v nedeljo 19. marca obhajal 50. obletnico duhovniškega posvečenja. Zahvalno mašo s slovenskimi škofi in verniki je v sredo daroval v ljubljanski stolnici. Spomine na duhovniško posvečenje je obudil tudi v pogovoru za naš radio.

»Tudi danes po 50 letih vidim, da je duhovniški poklic potrebno imeti za realnost, ki ne temelji toliko na človeških izračunih, materialni varnosti, na ugodnostih, pač pa na navdušenju in zaupanju, da bo Jezus, ki nas je izbral, opravil svoj del v našem življenju.«

Homilijo pri zlati maši je imel koprski škof Jurij Bizjak, ki je v nagovoru opisal nekaj značilnosti nadškofa Janusza. Omenil je njegovo veselje do pastoralnega dela, ljubezen do jezikov - uspel se je naučiti kar 15 jezikov – in smisel za humor, ki je vedno povezan s ponižnostjo. »Samo sam gospod nuncij ve, koliko prezira in ponižanja je požrl na svoji poti, pa ostal vedno miren in vesel in potolažen, ker se je spominjal, da grešnikov dan prihaja! In pri vsem mojem poznavanju svetih skrivnosti mi je šele gospod nuncij pravilno razložil, kaj je to papeška skrivnost? Papeška skrivnost je to, kar vedo vsi, razen papeža!«

Nuncij je v zahvali dejal, da morajo biti duhovniki blizu ljudem v vsaki situaciji, veselju, žalosti, zdravju in bolezni. Pričevati ljubezen in usmiljenje je po njegovih besedah glavna duhovnikova naloga.

DRUŽBA IN KULTURA

Evropska komisija je minuli petek objavila osnutek delegiranega akta, s katerim namerava Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Premier Miro Cerar in kmetijski minister Dejan Židan sta napovedala, da se bo Slovenija za teran borila z vsemi sredstvi, ki bodo na voljo.

Obalna cesta med Izolo in Koprom je od ponedeljka zaprta za promet. Pas neposredno ob morju je namenjen izključno pešcem, en vozni pas bo po novem kolesarska steza, drugi je namenjen intervencijski poti. Izolski župan Igor Kolenc: "Pločevino smo umaknili in dajemo obalno cesto ljudem. Ustvarjamo zeleni pas somestij med Izolo in Koprom. Pred sabo imamo izziv, da bomo ustvarili sobivanje človeka in narave."

Promet je preusmerjen na hitro cesto skozi predor Markovec, za katero vinjeta ni več potrebna.

Na Radiu Ognjišče smo ves teden pozornost namenili katoliškemu šolstvu. Letos je v ospredju Osnovna šola Alojzija Šuštarja, v sredo je bil v Zavodu svetega Stanislava dobrodelni koncert za otroke in dijake iz socialno šibkejših družin.

Pred župnijsko cerkvijo sv. Urha v Bovcu so v nedeljo blagoslovili nov križev pot. Štirinajst hrastovih križev je razporejenih na poti, ki pelje po vznožju Rombona: povezuje italijanske in avstro-ogrske položaje v prvi sv. Vojni.

Križev pot je tudi tematika razstave z naslovom Passio koroškega slikarja Karla Vouka, ki so jo v torek odprli v Galeriji Družina. Vouk se je v štirinajstih postajah križevega pota, ki jim je dodal še petnajsto – Vstajenje, povsem oddaljil od dramatičnega patosa pripovednosti poznogotskih, tudi koroških pasijonov. Lik trpinčenega Jezusa je vseprisoten v navidezni odsotnosti, »ubesedil« se je v simbolnih diagramih, ki si sledijo v verižnem nizu asociacij.

Društvo Downov sindrom Slovenija praznuje 20. obletnico delovanja. V torek, na svetovni dan downovega sindroma je v Ljubljani pripravilo informacijsko stojnico in predstavilo knjigo Mire Dobravec z naslovom »V Klari je nekaj več«. Dragocenost teh otrok, to nekaj več, je v naslednji misli povzela mamica 17 letnega Alena z downovim sindromom, Ivana Šoster iz omenjenega društva: »Neko jutro je Alen še čisto majhen prišel k nama v spalnico, naju objel in dejal: 'Mami in ati hvala, ker sta me rodila, da lahko živim. Njegov kromosom preveč nama je odprl srce, zazrla sva se v nov dan z novim spoznanjem: Življenje je lepo, kakorkoli, kadarkoli vam kaj podari, vsak dan znova in znova je mali čudež. Samo gledati in čutiti je treba s srcem.«

Po dveh mesecih od začetka kampanje Ne čakaj, postani darovalec, s katero želijo ozavestiti o pomembnosti darovanja organov in tkiv, se je število opredeljenih darovalcev v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot petkrat, so sporočili organizatorji kampanje.

ŠPORT

Prejšnjo nedeljo se je končala sezona svetovnega pokala alpskih smučark. Ilka Štuhec jo je končala kot druga najboljša smučarka zime, z dvema osvojenima globusoma.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je prejšnjo nedeljo zmagal na dirki svetovnega prvenstva MXGP na Veliki nagradi Argentine. Prevzel je tudi skupno vodstvo.

Slovenci so bili zelo uspešni tudi na zimskih svetovnih igrah specialne olimpijade. Svoje nastope so kronali s številnimi uvrstitvami pri vrhu in z medaljami.

 

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.