Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran (foto: Kmetija Štoka)
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran

Slovenija zaradi dogajanja v zvezi s teranom resno razmišlja o tožbi

Slovenija | 22.03.2017, 10:24

Evropska komisija je v zvezi s teranom analizirala nova dejstva, ki jih je posredovala Slovenija. Sporočila je, da ne spreminjajo bistveno njenega dozdajšnjega stališča, zato vztraja pri svojih načrtih sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški. Pojasnila je še, da takšna odločitev temelji na relevantni zakonodaji in na širokem naboru elementov, vključno s tistimi, ki jih zajema hrvaška vloga. Odzivi iz Slovenije so ostri.

Ob obisku predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v Sloveniji v začetku marca so naše oblasti Bruslju posredovale dodatna dejstva v povezavi z dosjejem teran. Juncker je takrat obljubil, da jih bodo pristojni preučili. Kot kaže, so to storili, saj je Evropska komisija pred dnevi že objavila osnutek dokumenta. Da se v nova dejstva v tako kratkem času ni mogla poglobiti, je za naš radio ocenil predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja. "Že prej je bila odločena, kaj bo naredila. Tudi sestanki v Bruslju so bili izpeljani, da Evropska komisija lahko reče, da je govorila s pridelovalci. To je naredila s figo v žepu." Poteze Bruslja pred približno dvema tednoma so bile po njegovem mnenju namenjene le umiritvi slovenske strani. "Položaj Slovenije v sami Evropski uniji verjetno nima neke teže, zakaj, ne vem."

Novica je negativno presenetila našega premierja Mira Cerarja, ki še naprej zagotavlja, da si bo vlada prizadevala za zaščito terana. Da bo zato uporabila vsa legitimna sredstva, je napovedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Kot je dodal, se bo obrnila tudi na sodišče v Strasbourgu.

Da bi prav Židan moral odgovarjati, je prepričan predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser. "Po informacijah, ki smo jih dobili, naše službe niso vedele, kaj storiti v zadnjih dveh letih. V trenutku, ko je Evropska komisija Sloveniji dala možnost, da se primerno pogovori s Hrvati in to predstavi Bruslju, tega postopka pri nas niso poznali, zato tudi nihče ni nič naredil," je pojasnil Gaiser v oddaji Spoznanje več, predsodek manj.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.