Petra StoparPetra Stopar
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran (foto: Kmetija Štoka)
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran

Juncker civilni iniciativi za zaščito terana sporočil, da Hogan preverja nova dejstva

Slovenija | 09.03.2017, 00:30

Med nedavnim obiskom predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v Sloveniji je bilo v ospredju tudi reševanje vprašanja zaščite terana. Juncker je naši strani zagotovil, da bo ustavil postopek sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi tega imena. Da je to storil, je zdaj sporočil tudi civilni iniciativi zaščito terana. Njen predsednik Marjan Colja je za naš radio povedal, da jim je poslal pismo.

"Pismo je odgovor na našo prošnjo za sestanek pri njemu. Sporočil nam je, da nova dejstva preverja pristojni evropski komisar in da nam bo v kratkem odgovoril, kakšno je stanje," je pojasnil Colja.

Slovenski proizvajalci terana so pred kratkim evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana seznanili z informacijo o domnevno ponarejeni hrvaški dokumentaciji. Colja je prepričan, da bo Bruselj po preučitvi vseh dejstev dokončno ustavil postopek. "Mislim, da je bil sestanek s komisarjem Hoganom izredno kakovosten, spoštljiv, a tudi dovolj oster. Mislim, da smo dosegli neko spremembo, občutimo jo tako, da delegirani akt še ni objavljen. Komisarju Hoganu smo predstavili dokument, za katerega sumimo, da je ponarejen. Pravzaprav mi o tem, da gre za ponaredek, niti ne dvomimo. To je ključen dokument, saj hrvaška zahteva v precejšnjem delu temelji na njem. Evropska komisija je bila s tem prvič seznanjena, vse skupaj je vzela pod drobnogled. Dokumentacijo še preverja, zato nam odločitev še ni znana." Colja pričakuje, da bo vse jasno najpozneje v 14 dneh.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.