Petra StoparPetra Stopar
Matjaž Merljak (foto: Rok Mihevc)
Matjaž Merljak

Bomo še uporabljali mostove?

Komentarji | 07.03.2017, 14:35 Matjaž Merljak

Do konca neprijetno je, če te oropajo, kaj šele, če ti ob tem na čelo nastavijo pištolo in začnejo odštevati sekunde. To se je zgodilo pretekli teden v Ameriki, v Clevelandu, nekdanjemu generalnemu konzulu naše države Jurčku Žmaucu. Kako se je zgodba razpletla, najbrž veste. O tem so poročali številni naši mediji. Pa veste, da so v Clevelandu imeli tudi kulturni večer, da so zimo v mestu preganjali kurenti in da bodo tudi tam 40 dni molili, da bi se prenehali splavi? A, da ne? Če niste spremljali nas, najbrž res ne.

O Slovencih na avstrijskem Koroškem smo v zadnjem času veliko slišali. No, če sem natančen, slišali smo o omembi slovenščine v novi deželni ustavi. Poročanja je bilo toliko, da je kdo nemara pomislil, da gre na Koroškem vse narobe, da so se odnosi med večino in slovensko manjšino docela poslabšali, zaostrili. Pa ni tako, odnosi so v dobrem stanju in pogovori - dialogi uspešno tečejo, zagotavljajo predstavniki koroških Slovencev.

Ali pa Tribuna, gledališki in kulturni festival v Pliberku prejšnji teden? Ste vedeli zanj? Pa mi morali. Na tridnevnem festivalu se je predstavilo dvanajst predstav različnih slovenskih kulturnih društev z avstrijske Koroške. Dvanajst novih predstav, letošnjih oz. lanskih. Ustavil se bom, čeprav bi še lahko našteval.

Slovencev nas je malo, znotraj RS nas živi dobra 2 milijona, več kot pol milijona nas živi po svetu, v sosednjih državah do okoli 130 tisoč. Slednji večkrat čutijo hlapčevski odnos slovenske države, zunanje politike do njih. Pravijo, da nima državniškega čuta. Pa ne mislijo na finance in vzdrževanje struktur in organizacij. Mislijo na odnos.

Tudi vprašanje: Koliko resnično vemo in koliko drugi določijo, da naj bi vedeli o Slovencih v zamejstvu in po svetu, je vprašanje odnosa urednikov do poslušalcev, gledalcev in bralcev. Uredniki bodo rekli, da ni zanimanja za te novice in dogodke. Da se ne gledajo, berejo, poslušajo. Da to zanima tako malo ljudi, da ni vredno. Da nima kaj delati v osrednjem oddajnem času, da je to obrobje in tudi dajejo na obrobje. A novice oz. dogodki so taki kot so. So brez senzacij, brez rumenih scenarijev, brez političnih spletk. A so del dogajanja našega naroda. Tudi zamejci in izseljenci so namreč del našega naroda, če ne celo temelj našega naroda. Brez odstopanja pa so most med kulturami, zato ne pustimo, da bi drugi in drugje odločali o tem, kakšen naj bo ta most. Uporabljajmo ga in vzdržujmo!

Komentarji
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.