Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež med zaporniki pri kosilu (foto: Radio Vatikan)
Papež med zaporniki pri kosilu

Papež zapornikom: Vi ste zame Jezus!

Svet | 26.03.2017, 16:03 Marjana Debevec

Eno od najbolj ganljivih srečanj med včerajšnjim papeževim obiskom Milana je potekalo v zaporu San Vittore. ’Zahvaljujem se vam, da ste me sprejeli. Med vami se počutim kot doma’, je 130 zapornikom dejal sveti oče. Vsakemu posebej je segel v roko, jih na kratko nagovoril ter potem z njimi kosil.

Kaplan v zaporu don Marco Recalcati je za Radio Vatikan povedal, da je srečanje potekalo v ozračju tišine, zbranosti in skoraj religioznosti, medtem ko sveti oče zapornike osebno pozdravljal. Zbrane so najbolj ganile papeževe besede, da ne smemo za nikogar reči: to si je zaslužil, saj ne poznamo vsega ozadja. »Takole je dejal: Naj bo Bog sodnik, mi pa rajši poglejmo na naše grehe in slabosti. Potem pa je spregovoril o evangeliju po Mateju, ki pravi: ’Kdaj smo te videli zapornika?’. Vi ste zame Jezus, jim je dejal papež, kar je bilo zelo močno videti tudi v njegovem izrazju. Zatem pa jim je preprosto dejal, da morajo pogledati preko ograj, saj je tam obzorje, življenje in upanje

Vse zbrane je papež zelo prevzel. Neka zapornica je dejala: Za dve uri se mi je zdelo, da nisem več v zaporu. Papež jim je torej po besedah don Recalcatija omogočil pridobiti izjemno svobodo. Mnogim se je razsvetlil obraz, nekateri so jokali zaradi te očetovske navzočnosti. »Lahko bi rekli, da je papež ta dan podrl ograje. Vsi smo bili ob očetu, ki nam je dal upanje in moč«, je še zatrdil zaporniški kaplan.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.