Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

VIDEO: Papež pri opoldanski molitvi: Ko opravljamo druge, hodimo v temi

Svet | 26.03.2017, 12:57 Marjana Debevec

Papež Frančišek je svoj nagovor pred opoldansko molitvijo navezal na današnji evangeljski odlomek, ki nam prikaže ozdravitev slepega moža. Jezus s tem dejanjem po po papeževih besedah pokaže, da je luč sveta. Slepi pa predstavlja vsakega od nas, ki smo zaradi grehov speli in zato potrebujemo luč vere, ki nam jo je podaril Jezus.

Slepi je po Jezusovi zatrditvi, da je On Božji sin, jasno odgovoril: 'Verujem, Gospod!'. V začetku predstavlja vsakega od nas, ko se ne zavedamo, da je Jezus luč sveta, ko gremo drugam ali pa se rajši prepustimo drugim majhnim lučem in se potapljamo v temo.

Tudi nas je kot slepega človeka pri krstu razsvetlil Kristus in naj bi zato ravnali kot sinovi luči. »To zahteva korenito spremembo miselnosti, sposobnost presojati ljudi in stvari po novi lestvici vrednot, ki prihaja od Boga«, je poudaril papež in zbrane takole nagovoril: »Če bi vas sedaj vprašal: Ali verjamete, da je Jezus Božji Sin? Verjamete, da lahko spremeni vaše srce? Verjamete, da vam lahko pomaga videti stvarnost tako, kot jo vidi On in ne tako, kot jo vidimo mi? Verjamete, da je On luč, da nam da pravo luč? Kaj bi odgovorili? Naj vsak odgovori v svojem srcu.«

Hoditi v luči po njegovih besedah pomeni predvsem zapustiti lažne luči. Med njimi je najprej omenil hladno luč predsodkov do drugih, saj predsodki popačijo realnost in v nas utrjujejo sovraštvo do tistih, ki jih sodimo brez usmiljenja. Ko opravljamo druge, namreč hodimo v temi.

Druga lažna luč pa je po papeževih besedah ta, da na prvo mesto postavimo lasten interes, kar pomeni, da druge presojamo po merilih naše koristi, našega zadovoljstva, našega ugleda. S tem pa ne vnašamo resnice v odnose in situacije in hodimo v temi. Ob sklepu je sveti oče zaželel, da bi kljub našim slabostim s pomočjo luči vere žarek Kristusove luči nosili v svet.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.