Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta (foto: Splet)
Fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta | (foto: Splet)

Kmalu kanonizacija fatimskih pastirčkov Jacinte in Frančiška

Cerkev po svetu | 24.03.2017, 08:49 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj odobril čudež na priprošnjo blaženih fatimskih pastirčkov Jacinte in Frančiška. To pomeni, da bosta kmalu razglašena za svetnika. Datum še ni določen, vse pa kaže na to, da bi lahko papež Frančišek slovesnost vodil ob svojem obisku 13. maja v Fatimi, na stoto obletnico Marijinih prikazovanj.

Kot poroča spletni portal Vatican Insider, bo datum kanonizacije najverjetneje objavljen na konzistoriju, ki je predviden za 20. aprila. Fatimski škof, António Augusto dos Santos Marto, je za portugalski katoliški radio Renascença dejal, da bi bila kanonizacija 13. maja pika na i. Tega si vsi želijo, vendar o tem odloča papež.

Frančišek je sicer včeraj Kongregacijo za zadeve svetnike pooblastil, da objavi dekrete, na podlagi katerih bo Cerkev dobila 36 novih svetnikov in 40 novih blaženih.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.