Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 08:41

Papež Frančišek že štiri leta na čelu Katoliške cerkve

Papež Frančišek med pridigo pred štirimi leti
Foto © CTV

Danes se spominjamo 4. obletnice slovesne umestitve 266. papeža, papeža Frančiška. Sveti oče je tudi danes zbrane na Trgu sv. Petra nagovoril po opoldanski molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu. Vse prisotne je povabil, naj na godovni dan sv. Jožefa vsem očetom prisrčno zaploskajo, čemur se je pridružil tudi sam.

V nagovoru je posebej omenil družinskega očeta, ki je bil ravno včeraj v Bolzanu na Južnem Tirolskem prištet med blažene. To je Josef Mayr-Nusser, eden vodilnih članov Katoliške akcije prve polovice 20. stoletja. Ker se zaradi zvestobe evangeliju ni hotel podrediti nacizmu, je pri 34 letih raje sprejel mučeniško smrt. Zaradi svojega visokega moralnega in duhovnega profila predstavlja vzor za krščanske laike, zlasti za očete.

Papež Frančišek je pozornost poslušalcev pritegnil z opisom srečanja med Jezusom in Samarijanko pri Jakobovem vodnjaku. Utrujen od potovanja Jezus Samarijanko prosi, naj mu da piti. Na njeno začudenje, da jo on, ki je Jud, prosi za vodo, ji Jezus reče: »Če bi vedela, kdo je, ki ti pravi: ›Daj mi piti,‹ bi ga ti prosila in dal bi ti žive vode.« (Jn 4,10) Ko žena zasluti, da govori s prerokom, mu zaupa zgodbo svojega nemirnega življenja. »Njena žeja po ljubezni in po izpolnjenem življenju ob petih možeh, ki jih je imela, ni bila potešena. Nasprotno! Doživljala je razočaranja in prevare. Zato je Jezusovo veliko spoštovanje do nje ženo presenetilo. In ko ji je spregovoril celo o pravi veri, ki je odnos z Bogom Očetom v »duhu in resnici«, je začutila, da bi ta človek lahko bil Odrešenik. In Jezus, ji prav to potrdi: »Jaz sem, ki govorim s teboj!« (v.26). Jezus je le poredko zatrdil, da je Odrešenik, Mesija. In to je zdaj izjavil prav ženski, ki je živela na tako neurejen način

Ob koncu opoldanskega nagovora je papež Frančišek spomnil, da je voda, ki teče v večno življenje, v naša srca bila izlita ob našem krstu. Takrat nas je Bog preobrazil in napolnil s svojo milostjo. Morda pa na to nekoliko pozabljamo in iščemo druge vodnjake, katerih voda nas ne odžeja. Sklenil je z vprašanjem, če smo ob tem, ko Jezusa poznamo, njega doslej tudi zares osebno srečali kot Odrešenika.


Ne spreglejte: