Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
mag. Bojan Hajdinjak (foto: Moja zaposlitev)
mag. Bojan Hajdinjak

Uspešna podjetja izobražujejo svoje zaposlene

Slovenija | 18.03.2017, 06:48

V Sloveniji bo vedno več delovnih mest, saj je mladih malo in čez sedem let bo vsak četrti zaposleni star 55 let. V prihodnosti je treba zagotoviti višjo stopnjo delovne aktivnosti in poskrbeti, da bo delo bolje organizirano. Ker ni, je kar 70 odstotkov zaposlenih v stresu. Težko je napovedati, kateri poklici bodo v ospredju čez deset let, pomembno je, da smo kot oseba fleksibilni in smo se pripravljeni izobraževati – vse življenje. Žalostno dejstvo je, da v Sloveniji odhod v pokoj pomeni odrešitev, tudi tako imenovano čakanje je posebnost naše države. To so le nekateri poudarki Akademije Moja zaposlitev, ki je v ospredje postavila demografska gibanja in zaposlovanje.

V prvem delu so spregovorili Državni sekretar z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Peter Pogačar, direktor Ceneta Štuparja mag. Bojan Hajdinjak in vodja kadrovske službe Steklarne Hrastnik. Na okrogli mizi, ki jo je vodila Vida Petrovčič, so se predavateljem pridružili še direktor Pomurske mlekarne Robert Serec in direktorica podjetja Moja zaposlitev Saša Boštjančič. Dogodek je obiskalo več kot sto udeležencev. Digitalizacija, tehnološke spremembe in demografska gibanja, katerim smo priča na trgu dela že danes, od podjetij zahtevajo hitre in čimprejšnje reakcije. Vsi so bili enotni, da je potrebno med zaposlenimi povečati zaupanje, da ne bodo ves čas prestrašeni, da bi lahko izgubili službo. Nenehno je potrebno skrbi za izobraževanje, ker je to najboljša naložba. V prihodnosti bo treba izpostaviti ničelno toleranco do različnih kršitev in narediti most med x in y generacijo ter se pripraviti na prihajajočo, z generacijo. Vse to je mogoče, če imajo vodilni jasne cilje in če iščejo v svojih zaposlenih najboljše. Potem bi se tudi bolniške odsotnosti, ki predstavljajo velik problem, znatno znižale.

"Delodajalci morajo zato že danes glede na demografsko sliko spremeniti razmišljanje in težiti k transformaciji v učečo se organizacijo. K temu morajo pritegniti vse zaposlene tudi starejše. Le tako se bodo lahko nadgrajevali njihove kompetence in znanja, veščine, način razmišljanja in dela ter se razvijali in rasli kot organizacija. Dober sodelavec, ki pozna podjetje, diha z njim, je za podjetje naložba, zato naj podjetja razvijajo tudi potenciale starejših sodelavcev in naj ne dovolijo, da jim posamezniki zaspijo oz. preidejo v t. i. zimsko spanje in odvržejo svoj kreativni potencial. Obenem pa naj se delodajalci opogumijo in pričnejo zaposlovati starejše, saj imajo znanja in izkušnje kajti na trgu dela mladih ne bo več dovolj,“ je poudarila Saša Boštjančič direktorica portala Moja zaposlitev.

Saša Boštjančič
Saša Boštjančič © mojazaposlitev.si

Državni sekretar z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Peter Pogačar je predstavil demografske spremembe in trg dela ter poudaril, da se bo Slovenija v prihodnosti soočila s primanjkljajem delovne sile. Že nekaj let zaznavajo trend, da je za večino zaposlenih odhod v pokoj odrešitev, čeprav jih trg dela želi obdržati. 35 odstotkov ljudi gre v pokoj z Zavoda za zaposlovanje, saj se na ta način odločijo končati poklicno pot. Dejstvo je, da je po nedavnih raziskavah kar 70 odstotkov zaposlenih izpostavljenih stresu, razlog pa je v slabi organizaciji dela. Večina ljudi po 50. letu starosti ima tudi slabe veščine, ker v času kariere niso vlagali v izobraževanje. V zadnjih letih smo tudi priča konfliktu generacij na trgu dela.

Kljub splošnemu nezadovoljstvu in bolj negativni kot pozitivni klimi med prebivalstvom imamo kar nekaj primerov dobrih praks. Ena je zagotovo Steklarna Hrastnik, njeno pot k uspehu pa je predstavil vodja kadrovske službe Soniboj Kenžak. ki je na primeru omenjenega podjetja predstavil, kako imeti kompetentne in motivirane sodelavce. Formula uspeha je zagotovo v izobraževanju, kar je bilo razvidno iz samih številk. Leta 2009 je Steklarna Hrastnik za izobraževanje namenila skoraj 17.000 evrov, a bili so v rdečih številkah, minus pet milijonov. Lani so za izobraževanja svojih zaposlenih namenili skoraj pol milijona evra in zabeležili 7,1 milijona dobička. Kdor ne verjame besedam, so tu številke več kot zgovorne. Pomembno je, da vodilni svoje delavce spoštujejo, poslušajo in slišijo. Bolniške odsotnosti skušajo zmanjšati z izobraževanji o zdravem načinu življenja, zaposlenim omogočajo tedensko rekreacijo v telovadnici in bazenu, ustanovili s športno društvo in pomembno je tudi, da so delujejo z lokalnim okoljem.

Izobraževanje odraslih je temeljno in kako poteka v organizaciji Ceneta Štuparja je predstavil direktor podjetja mag. Bojan Hajdinjak. Ali se zavedate, da je v starejših zaposlenih potencial, ki je lahko vaša največja naložba, je bilo vprašanje, ki je dobilo tudi svoj odgovor. Zanimivo je tudi to, da so najmanj zainteresirani za izobraževanje zaposleni med 45 in 60 letom, ko gredo v pokoj pa so navdušeni nad različnimi tečaji. Dejstvo je, da uspešna podjetja svoje zaposlene izobražujejo.

Slovenija, Sociala
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...