Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Boštjan Gorenc - Pižama in dr. Benjamin Lesjak (foto: safe_si)
Boštjan Gorenc - Pižama in dr. Benjamin Lesjak

Boštjan Gorenc - Pižama: Nevarnosti spleta se zavemo šele, ko je prepozno

| 17.02.2017, 09:29

7. februarja smo obeležili dan varne rabe interneta. V nacionalni točki ozaveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si so problematiko razširili na ves mesec. Kaj so glavne pasti in nevarnosti uporabe spleta? Kako se lahko sami zaščitimo in kaj storiti preden nekaj objavimo? O vsem tem smo govorili z Boštjanom Gorencem – Pižamo, dr. Benjaminom Lesjakom in Markom Pušnarjem.

„Otroci so digitalni domorodci, imajo super veščine, obvladajo tehniko. Prav zaradi tega se starši pogosto pustijo prepričati, da otroci več vedo“, pravi dr. Benjamin Lesjak, ki dodaja, da “občutka za varnost nimajo“. Kakšna je praksa podjetij, ki zaposlujejo? Si ustvarijo vtis na podlagi naše spletne identitete? Jim sledijo tudi že zavarovalnice? Uporaba socialnih omrežij je brezplačna …, pa je res?

Kot že v navadi, smo izbirali pesem tedna. Izbrane pesmi v naš program uvrstimo bolj pogosto, zato s svojim glasom pomagate pravzaprav oblikovati naš radijski program. H glasovanju ste povabljeni v vsaki oddaji. Tokrat ste izbirali med skladbami:

1. Nina Pušlar – To mi je všeč (bossanova)

2. Jardier - Pieces

3. Neisha – Marilyn Monroe

in

1. MAGIC! - No regrets

2. Gregory Porter – Holding on

3. Alicia Keys - Blended Family (What You Do For Love) ft. A$AP Rocky

Zmagovalna pesem slovenskega izvajalca: Jardier - Pieces

Jardier je novo ime na slovenskem glasbenem prizorišču, ki ga poleg intimnejšega kitarskega izraza od drugih loči predvsem samozavestna angleška dikcija prvega moža skupine Alexa Raztresena. Z dvema skladbama so se udeležili razpisa Vala 202. Člani žirije so izbrali skladbo Pieces in jo uvrstili na kompilacijo Val 014 - Imamo dobro glasbo. Jardier jo je predstavil na promocijskem koncertu kompilacije in tako aktivno začel avtorsko pot. Prvi album Seasons je nastajal zadnja tri leta v sodelovanju z uveljavljenim glasbenim producentom Zedom, ki je v svoji karieri delal s številnim tujimi in domačimi glasbeniki.

Zmagovalna tuja pesem: Gregory Porter – Holding on

Jazzovski svet že dolgo kakšnega (moškega) pevca ni imel tako v čislih kot Gregoryja Porterja, pevca s toplim, toda tudi odrezavim baritonom, ki se napaja tako v soulu sedemdesetih let ter klasičnih jazzovskih baladah in popevkah kot v angažiranem gospelu in bluesu. Že s prvima albumoma je bil nominiran za grammyja, veliki met pa mu je uspel z albumom Liquid Spirit. Nedvomno vodilni jazzovski vokalist bo na tokratni turneji, ko se bo ustavil tudi v Ljubljani, predstavil nov album Take Me To The Alley, ki je pred nekaj dnevi prejel grammyja za najboljši jazz album leta, in kajpak zapel tudi starejše uspešnice na čelu s svojo najbolj znano Hey, Laura.

Tudi vi ste povabljeni h glasovanju vsako sredo med 20. in 22. uro. Prek znane telefonske številke 01-512-10-00, prek SMS-a na 051-377-377 in na naši facebook strani: A štekaš? .

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.