Petra StoparPetra Stopar

Vatikan in univerza Al-Azhar proti skrajništvu

Svet | 22.02.2017, 10:07 Marjana Debevec

Vatikan in univerza Al-Azhar v Kairu po šestletni prekinitvi znova vzpostavljata uradni dialog. Visoki predstavniki Papeškega sveta za medverski dialog in ugledne izobraževalne ustanove sunitskega islama danes in jutri v Kairu razpravljajo o strategijah proti verskemu skrajništvu. Naslov srečanja je Vloga dialoškega središča Al-Azhar in Vatikana v boju proti pojavu fanatizma, skrajništva in nasilja v imenu Boga.

Uradni dialog med Vatikanom in Al-Azharjem, ki se je začel leta 1998, je kairska univerza prekinila leta 2011. Egiptovska stran je bila ogorčena, ko je Benedikt XVI. po napadih na kopte javno izrazil zahtevo po boljši zaščiti kristjanov v Egiptu. Univerza Al-Azhar sicer velja za eno najpomembnejših izobraževalnih in raziskovalnih ustanov za sunitski islam po vsem svetu.

23. maja lani je veliki imam univerze, Ahmed Mohammed al-Tayyeb, kot prvi vodilni duhovnik Al-Azharja v Rimu obiskal papeža Frančiška. Med srečanjem, ki so ga v Vatikanu označili za zgodovinskega, sta sogovornika sklenila, da bosta znova vzpostavila prekinjeni dialog. Sledilo je več pripravljalnih srečanj na delovni ravni.

Na tokratnem srečanju po poročanju Družine vatikansko delegacijo v Kairu vodi predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, francoski kardinal Jean-Louis Tauran. Termin srečanja naj bi po navedbah iz Vatikana spominjal na obisk papeža Janeza Pavla II. na univerzi Al-Azhar 24. februarja 2000.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.