Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pohod za življenje v Parizu 2017 (foto: Radio Vatikan)
Pohod za življenje v Parizu 2017

Francija kaznuje "zavajajoče" spletne strani proti splavu

Svet | 20.02.2017, 11:16 Marta Jerebič

Francoski parlament je minuli četrtek sprejel zakon, ki kaznuje ustanovitelje spletnih strani, ki ustrahujejo ali izvajajo psihološki in moralni pritisk na žensko, naj ne splavi. Zakon predvideva do dve leti zapora in 30.000 evrov globe. Socialistična vlada zatrjuje, da ne bodo preganjane spletne strani, ki ščitijo nerojene otroke, ampak samo tiste, ki se predstavljajo kot nevtralne in dajejo zavajajoče informacije. Vendar pa je zakon zelo ohlapen. Celo laični mediji, kot je Le Monde, ga kritizirajo kot napad na svobodo izražanja.

V Franciji državne spletne strani ženskam, ki se želijo informirati o tej temi, ponujajo samo informacije o splavu. Nikoli ne omenjajo otroka, ne govorijo o zarodku ali plodu, ampak le o 'vsebini' nosečnosti. Vsako leto v državi beležijo 200.000 splavov. Spletne strani za zaščito življenja so se pojavile kot mesto poslušanja žensk, ki se znajdejo v stiski ob težki odločitvi in želijo izvedeti več o tem.

Francoski škofje so že pred sprejemom zakona izrazili zaskrbljenost. Predsednik Francoske škofovske konference, nadškof Georges Pontier, je v pismu francoskemu predsedniku Francoisju Hollandu zapisal, da prekinitev nosečnosti ostaja težko in hudo dejanje, ki globoko vpliva na vest posameznika. Številne ženske v težkih situacijah ne vedo, kako se odločiti, iščejo nasvet in čutijo potrebo po pogovoru. Spletne strani po besedah nadškofa Pontiera nadomeščajo pomanjkanje posvetovalnic, njihov uspeh pa dokazuje, da odgovarjajo pričakovanjem žensk. Na teh mestih sprejemajo vse: od tistih, ki obdržijo otroka, do tistih, ki vztrajajo pri odločitvi za splav ali po splavu čutijo potrebo, da o tem spregovorijo.

Kot dodaja spletni portal tednika Družina, pravniki vidijo precejšnjo težavo v razlikovanju med poskusom preprečevanja splava in svobodo mnenja. »Vedno je občutljiva stvar kaznovati domnevne laži in ugibanja, če je država tista, ki določa resnico«, je že lani novembra izjavila francoska aktivistka za varovanje podatkov Adrienne Charmet.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...