Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:56

Klinike Planned Parenthood morale dosegati mesečne kvote splavov

Obama je brezkompromisno podpiral Planned Parenthood
Foto © Internet

Organizacija za življenje Live Action je minuli teden objavila video, v katerem nekdanji sodelavki Planned Parenthooda pričujeta o tem, kako so morali zaposleni v tej kliniki dosegati mesečne kvote splavov. Kot spodbudo so jim obljubljali zastonj pico, dodaten plačan dopust in druge nagrade.

Kar 92 od 97 klinik Planned Parenthood je priznalo, da ženskam niso nudile prenatalne oskrbe, je v svojih dosedanjih raziskavah ugotovila organizacija za življenje Live Action. Najnovejše, že tretje poročilo, prinaša video, v katerem nekdanja vodja klinike in nekdanja medicinska sestra pričujeta o tem, kako so morali dosegati mesečne kvote splavov, tiste pa, ki med svojimi storitvami niso ponujale splavov, pa so morale izdati dovolj napotnic ženskam za opravljanje splava drugje. Če so bili 10 odstotkov pod kvoto, so že imeli sestanek o tem, zakaj niso dosegli cilja in kaj bodo za to storili v prihodnje.

»Svoje zaposlene sem urila tako, kot so urili mene, torej, da smo zares vsako žensko spodbujali, naj naredi splav; in da ga opravi na kliniki Planned Parenthood, saj je bil to naš cilj. Poskušali smo določiti termin za splav še preden je ženska zapustila našo kliniko,« je povedala nekdanja upraviteljica klinike v kraju Storm Lake v Iowi, Sue Thayer. Potem ko so opravili test nosečnosti, so zaposleni v kliniki žensko seznanili s stroški testa. Če ni bila sposobna plačati niti tega, so s tem dejstvom pritiskali nanjo, da splavi.

»Počutila sem se bolj kot prodajalka splavov. Redno so nas opozarjali, da moramo doseči kvote, da bo klinika ostala odprta,« je povedala nekdanja medicinska sestra na eni od klinik, Marianne Anderson.

Zaposlene so k doseganju kvot spodbujali na različne načine, tudi z organizacijo pizza zabav: »Sliši se noro, vendar je pica spodbuda,« je povedala Tayerjeva. Ustanoviteljica Live Action, Lila Rose, vztraja pri tem, da Planned Parenthoodu odvzamejo sredstva in jih raje namenijo tistim zdravstvenim centom, ki nudijo pravo oskrbo ženskam. Takšen zakon je bil pred dnevi tudi vložen v ameriškem senatu.


Ne spreglejte: