Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Okter Oremus v Kewju (foto: Arhiv slovenskega misijona v Melbournu)
Okter Oremus v Kewju

Novice iz Melbourna

Slovenci po svetu | 28.02.2017, 13:40 Matjaž Merljak

Pust odganja zimo in v deželo kliče pomlad. Na južni polobli pa bo poletju sledila jesen. Poletje v Viktorji v Avstraliji je bilo bolj deževno, hladno in vetrovno. A dogajanje v slovenski skupnosti je bilo pestro. Rojakom v Melbournu so zapeli tudi člani okteta Jurij Dalmatin in duhovniškega okteta Oremus.

Srečno, zdravo in uspešno novo leto 2017 želim v imenu vseh slovenskih rojakov vsem Vam, kateri sledite radijskim prispevkom iz tujine, tudi iz Melbourna Avstralije!

Samo še nekaj dni predno se bomo srečali že z jesensko idilo! Ja, boste rekli, kaj pa se je zgodilo s poletjem? Tudi mi vsi se sprašujemo, kaj se je letos dogajalo s tem letnim časom? Večkrat slišite, da je Avstralija v tem primeru sončna dežela, največ pa odvisna od padavin, katerih je bilo letos na pretek. Končno se ni kaj dosti pritoževati! Počivali smo več ali manj doma ali v bližnjih parkih na piknikih, vse manj do morja-kadar je bilo sočno, je bilo prevroče ali zelo vetrovno, takrat pa čim prej domov vsak na svoj dom.

Mesto Melbourne in predmestja neverjetno sledijo svetovnemu stilu, da komaj sledimo. Dogajajo se spremembe vseh sort, tako stare kot nove. Večina, kateri smo že v pokoju, vse manj zahajamo po nakupovanju v samo mesto čez dan, kaj šele zvečer. Dnevno poslušamo preko TV ali radia: same nezgode, kako mladina popiva, koliko prometnih nesreč … Včasih si vse to štejemo za dobrobit, kajti v naših časih prihoda v to deželo ni bilo drugega kot delo in skrb doma in konec tedna srečanje s prijatelji po slov. društvih, kakšen izlet v bližnje kraje in ostalo smo skrbeli za dom in družino.

Vključevaje v avstralsko družbo je seveda mladim to malo domače, od časa do časa se le sliši, da se več ali manj družijo s svojimi prijatelji kot kje drugje. Moram priznati, da je mladina v veliki večini, naj si bo to že tretja generacija, še vedno poštena in prijazna do nas starejših, kjerkoli ali kadarkoli.

Oktet je pel tudi pri sveti maši
Oktet Oremus je pel tudi pri sveti maši © Arhiv slovenskega misijona v Melbournu

Kaj pa je novega v slovenski skupnosti? Novoletne zaobljube, katere smo si jih naložili, koliko se jih bo uresničilo, bo pa veliko vprašanje. 8. januarja je bil praznik svetih treh kraljev. Prav na ta praznik po domovih pospravimo božične drveščke in jaslice, nekateri jih držijo skupaj z cerkvenimi prazniki do svečnice. Mesec januar je vse povsod mesec oddiha in družinske sreče. Večina se z otroki odpeljejo na letne dopuste, drugi spet na srečanja s prijatelji. Konec meseca so se za to leto ponovno odprla šolska vrata. Otroci so kar veseli vsak svoje družbe. Delavci so se vrnili iz letnih dopustov, nam - upokojencem, ki smo doma je pa tako vsak dan oddih in veselje ob življenju, katerega smo si zaslužili.

Australia day” se vedno in povsod spominjamo 26. januarja. Avstraliji je do sedaj že služilo 29 Prime Ministrov, prvi je bil Edmund Barton 1. 1. 1901 - 24. 9. 1903, današnji, ki je na vladi že drugo leto, je Prime Minister Malcolm Turnbull. Naš Viktorijski preimer Daniel Andrews pa nas vodi že tudi drugo leto. Na dan praznovanja, vsako mesto posebej pripravlja povorko, katera vključuje delovanje in druženje vseh jezikovnih skupin, katerih je več kot sto, v eno samo veselje in dvodnevno rajanje. Tudi pri slovenski sv. maši smo se skupaj s patrom Cirilom Božičem zahvalili za našo novo domovino, zapeli smo avstralsko himno in razmišljali o preteklosti in sedanjosti.

Oktet Jurij Dalmatin
Oktet Jurij Dalmatin © Arhiv slovenskega misijona v Melbournu
Za zaključek božičnega vzdušja na svečnico 2. februarja smo v cerkvi še zadnjič zapeli Sveta noč, blažena noč! Prav na to lepo nedeljo smo pozdravili že pri sv. maši tudi člane skupine “Oktet Jurij Dalmatin iz Boštajna”. Prepevali so že pri sv. maši in nato še pripravili koncert spodaj v dvorani. Navdušeni gledalci so se kmalu pridružili tudi petju, s tem je bila nedelja še posebno obarvana. Hvala oktetu za prijetno popoldne!

Pred koncem je ostalo še toliko prostora za naslednjo presenečenje. 19. februarja je gostoval v cerkvenem središču v Kew duhovniški “Oktet Oremus” iz Slovenije, kar pomeni v latinščini molimo. Vsa njihova pesem je sakralna, saj slavi Boga, po svetem Avguštinu pa tudi molitev. Posebej častijo Mater Božjo, Marijanske pesmi, kot zvesti otroci naroda pa radi prepevajo tudi domovinske, ki izražajo pripadnost slovenstvu. Med drugimi so že leta 2014 uspeli pripraviti prvi letni koncert. Sredi 2015 so se podali na najdaljšo pot k izseljencem v Severno Ameriko in po Baragovi poti. Tam so bili ob 20-letnici Slovenskega doma gostje frančiškanske skupnosti v Lemontu. Za tretji letni koncert so se v svetem letu usmiljenja ozrli k Mariji Tolažnici Žalostnih v Logu, pri Vipavi.

Po vsej tej dolgi poti, vožnji so prispeli k nam v Avstralijo, v Melbourne! Prvi nastop je bil 19. feb. pri deseti sv. maši. Cerkvica je bila polno zasedena. Petje osmih župnikov, ki so prišli iz zimske Slovenije, je odmevalo vso mašo. Koncert so nadaljevali potem spodaj v dvorani, katerim se je pridružila tudi publika. Njihova pesem je med nami oznanjevala ponosa naših slovenskih korenin, tudi ob spominu na slov. kulturni praznik. Hvala za popestritev še ene lepe nedelje in veselega spomina na rojake iz slovenske skupnosti v Melbournu.

Okter Oremus v Kewju
Okter Oremus v Kewju © Arhiv slovenskega misijona v Melbournu

Toliko za danes, pozdravljeni vsi, kateri ste se pridružili nocojšnjemu programu, da še živimo, z besedo in srcem za slovensko besedo in pesem, čeprav na tako oddaljenem koncu sveta.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.