Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Večer s porabskimi Slovenci

Slovenci po svetu | 21.02.2017, 11:18 Matjaž Merljak

Ob dnevu maternega jezika bo zvečer v Cankarjevem domu v Ljubljani prireditev z naslovom Uspavanke slovenskih mater na Madžarskem.

Večer bo potekal v soorganizaciji Društva slovenskih pisateljev in Cankarjevega doma

Publicist in literarni zgodovinar Franci Pust, ki bo večer povezoaval, je za oddajo Slovencem po svetu in domovini pojasnil, da gre ima naslov večera preneseni pomen: "Gre za usihanje slovenskega jezika v Porabju v sodobnem času, na proces, ko so uspavanke slovenskih matere in očetov v Porabju vse redkejše in tišje." Z dogodkom želijo opozoriti na to situacijo in tako pri njem sodelujejo tisti, ki razmere zelo dobro poznajo. Gostje so: Erika Köleš Kiss, ki je zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu, pesnik Dušan Mukič, dr. Katalin (Katarina) Munda Hirnök, ki je raziskovalka na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani in Marijana Sukič, ki je urednica tednika Porabje.

Udeleženci bodo spregovorili o problematiki Slovencev na Madžarskem. Ohranjanje maternega jezika - v primeru porabskih Slovencev gre tako za knjižno slovenščino kot za narečje - je pomembno, saj je to temelj identitete.

Dogodek bo nocoj ob 18. uri v klubu Lili Novy. Na blagajni Cankarjevega doma so na voljo so brezplačne vstopnice.

Vabilo na večer s porabskimi Slovenci
Vabilo na večer s porabskimi Slovenci © spletna stran Cankarjevega doma

 

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.