Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:35

Novice iz Clevelanda

0:00
0:00
Novopostavljeni Prešernov kip na Slovenski Pristavi
Foto © Urška Makovec

V teh dneh se slovenski svet spominja največjega slovenskega mojstra besede, pesnika dr. Franceta Prešerna. Dr. Prešeren je dvignil slovensko besedo na raven drugih, večjih narodov in dvignil slovensko zavest. Prešeren nas je v svoji Zdravljici bodril, da bodimo sosedje, prijatelji in spoštujmo drug drugega in se vedimo po sosesko in ravnajmo z ljudmi, kot mi želimo, da oni ravnajo z nami. Pisal je v času prebujanja narodov in že takrat čutil in nas vabil k zavesti, da smo Slovenci, da spoštujemo kar smo s ponosom. Morda ga prav zato cenimo in spoštujemo in proslavimo njegov spomin.

Tudi rojaki po svetu v Kanadi, Argentini, Avstraliji in ZDA in drugod v tem mesecu pripravljamo raznovrstne proslave v čast našemu velikanu. Mi v Clevelandu imamo prav danes v župnijski dvorani Marije Vnebovzete Prešernov praznik. Takoj po pol enajsti maši se bomo zbrali v dvorani, kjer nas bo čakalo okusno kosilo. Po kosilu sledi program, ki ga otvoril mešani pevski zbor Korotan s Prešernovo in Premrlovo Zdravljico, našo himno. Med drugim bo recitiral Avgust Pust Prešernovo O Vrba, srečna vas domača. Program bodo menda sklenili člani folklorne skupine Kres z uprizoritvijo Prešernove balade, Povodni mož.

Ta proslava je pod okriljem slovenskega mesečnika, Slovenski ameriški časi. Ta mesečnik je v tem tednu izdal svoj stoti izvod časopisa, kar pomeni, da izhaja že več kot osem let. Časopis Slovenski ameriški časi je nadomestil Ameriško Domovino, ki nas je povezovala mnoga, mnoga leta. A vsaka stvar gre enkrat v zaton. Postala je velika praznina in so se rojaki zbrali in se odločili časopis nadaljevati. Žal lastnik ni dovolil, da se poslužijo imena in so bili primorani iskati drugo. Pristali so pri imenu Slovenski ameriški časi. Seveda, zobje časa načenjajo vse, kar si človek ustvari, kakor je bilo s starim časopisom, se danes godi novemu glasniku, primankljaj naročnikov in seveda krčenje finančnih sredstev. Tujina potaplja narodne zavednike v svoj topilni lonec in je vse težje ohranjati, to kar imamo. Ta današnja spominska predstava ali proslava ima v sebi še namen pridobiti nekaj denarnih pripomočkov. Sama naročnina ne prinaša dovolj sredstev za tiskanje, razpošiljanje in pisarne potrebščine, čeprav sodelavci časopisa z urednicami vred delajo brezplačno kot so: urednica Slovenskega dela Mara Cerar-Hull, angleškega dela Breda Lončar in dopisnici Martina Jakomin, Anka Žakelj ter Tom Hočevar. Poleg njih pa skoraj redno še dopisujejo drugi, kot npr. dr. Edi Gobec in Pavle Borštnik. Tom Perčič ima pa nalogo, da je vse v pisarni urejeno in imajo naročniki stik z uredništvom. Poleg tega je pa tudi odgovoren, da gre časopis pravočasno v tisk.

Na zadnjo nedeljo, 26. februarja, nas čaka še en večer Prešernove proslave in namreč župnija Marije Vnebovzete bo v cerkvi pripravila kulturni program, v katerem bodo nastopili samo župnijski talenti.

V teh dneh se je tudi pričela nabirka za Katoliško dobrodelnost. Verniki smo po pošti dobili pozivno položnico glavnega škofijskega urada. Danes in naslednjo nedeljo bomo naprošeni, da pismeno obljubimo svojo podporo Katoliški dobrodelnosti in to s časom izpolnimo. Od župnije Svetega Vida se pričakuje 42 tisoč dolarjev, medtem ko je od župnije Marije Vnebovzete pričakovano 32 tisoč. To je pomembna nabirka, ki olajša škofiji oskrbeti potrebne.


Ne spreglejte: