Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Zavod Živim: Moj otrok ni moje telo

Slovenija | 28.02.2017, 10:25

Društvo Amnesty International Slovenija, ki se predstavlja kot eden najmočnejših glasov za zaščito človekovih pravic, med drugim vodi kampanjo Moje telo, moje pravice, v zagovarja tudi splav. Ustvarjalci spletnega portala 24KUL poročajo, da so se nanje obrnili zaskrbljeni starši, saj naj bi omenjeno društvo propagando za končanje življenja nerojenih otrok izvajalo v osnovnih šolah po naši državi. Pripravilo je poseben učbenik, po katerem naj bi učitelji pozivali otroke k javnim demonstracijam v podporo splavu ter jih opozarjali na države, kjer se zavzemajo za pravice nerojenih otrok.

Da že sama kampanja Moje telo, moje pravice temelji na laži, je za naš radio poudarila direktorica Zavoda Živim Katarina Nzobandora. "V Zavodu živim se popolnoma strinjamo, da ima ženska pravico, da s svojim telesom dela, kar želi. Problem nastane, ko pod svojim telesom razumemo tudi telo nekoga drugega, telo otroka. Moj otrok ni moje telo. To je biološko logično in jasno. Če bi bil moj otrok moje telo, bi to pomenilo, da imam hkrati dva DNK, dve srci, dve glavi, štiri roke in štiri noge. S svojim telesom lahko počnem, kar želim. A tega ne morem početi s telesom nekoga drugega."

Nzobandora je opozorila na zapis društva Amnesty International Slovenija na njegovi spletni strani, da vsako leto zaradi zapletov pri nosečnosti ali rojevanju umre več kot 300.000 žensk, da jih več kot 95 odstotkov prihaja iz držav v razvoju in da bi večino teh smrti lahko preprečili s kakovostno, dostopno in pravočasno zdravstveno oskrbo. Kot je poudarila, se v Zavodu Živim s tem popolnoma strinjajo, a hkrati je dodala: "Splav ni kakovostna, dostopna in pravočasna zdravstvena oskrba. Splav je v bistvu končanje življenja nerojenega otroka. Velikokrat se dogaja, da nosečnost jemljemo kot bolezensko stanje, a to je v resnici najbolj naravno stanje ženske. Nikoli ne moremo reči, da je splav, ki je umetna stvar, boljši za žensko kot rojstvo. Umetni splav že v samem imenu pove, da gre za umeten poseg v telo."

Nzobandora ne more razumeti, kaj ima društvo Amnesty International Slovenija od tega, da promovira splav med osnovnošolci. "Kdo jim daje denar, da to počnejo. Zakaj bi promovirali nekaj, kar škoduje ženski, otroku in narodu," se je še vprašala Nzobandora. Ustvarjalci spletnega portala 24KUL so opozorili, da želita Amnesty International Slovenija ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki dopušča aktivnosti tega društva v osnovnih šolah, brez vednosti in soglasja staršev otroke spremeniti v aktiviste za splav, namesto, da bi jim ponudilo vzgojo za materinstvo in očetovstvo ter odgovorno starševstvo. Pozivajo tudi k posredovanju informacij, v katerih osnovnih šolah deluje Amnesty International Slovenija.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.