Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Je predlagana novela o zdravstveni dejavnosti ukrep, ki ubija bolnike?

Slovenija | 22.02.2017, 16:14

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je koalicijskim partnerjem pred dobrim tednom dni poslala dopolnjeno novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Takrat je poudarila, da v petih dneh pričakuje vrh o tem. Do njega še ni prišlo. Ali bo v obravnavo vladi poslala neusklajen dokument, kot je zagrozila, ni jasno. Do novele zakona o zdravstveni dejavnosti so med drugim kritični v Sindikatu družinskih zdravnikov Slovenije.

V sindikatu Praktikum so prepričani, da omenjeni dokument v zdajšnji obliki ne bi zaživel v praksi. "Ne bi zaživel, ker bi se zdravniki družinske medicine temu odločno uprli in bi stopnjevali vse mogoče ukrepe, pripravljeni bi bili tudi na kolektivno odpoved delovnega razmerja," je bil v pogovoru za naš radio jasen njegov predsednik Igor Muževič.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti med drugim omejuje koncesionarstvo. Kaj to pomeni v praksi? "Če zdravnik kot koncesionar pet ali deset let skrbi za svoje bolnike, bi po izteku koncesijske pogodbe to avtomatsko prevzel zdravstveni dom, čeprav bi ti še naprej radi hodili k prejšnjemu izvajalcu," je pojasnil Muževič. Ob tem je opozoril, da prekinjanje kontinuitete obravnave povečuje umrljivost bolnikov. "Delež umrljivosti bolnikov je tudi do 30 odstotkov za naslednji dve leti, dokler se z njimi ne spozna novi zdravnik." Kot je dodal, ima Kolar Celarčeva dokaze za to celo na mizi, a kljub temu vztraja pri svojem. "Dejansko gre za ukrep, ki ubija bolnike."

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.