Petra StoparPetra Stopar

Spolne zlorabe: Predstavitev knjige Ranjeno srce

Slovenija | 16.02.2017, 12:34 Marta Jerebič

Pri sv. Jožefu v Ljubljani popoldne pripravljajo okroglo mizo o spolnih zlorabah. Založba Emanuel je namreč pred kratkim izdala knjigo Ranjeno srce - upanje za odrasle, žrtve spolnih zlorab v otroštvu. Avtor je vrhunski strokovnjak za področje spolnih zlorab, dr. Dan B. Allender in govori o dinamiki zlorabe, zakaj do spolnega nasilja sploh prihaja, o posledicah teh kaznivih dejanj ter o osnovnih pogojih za rast. Na okrogli mizi bodo o tem govorili zakonska in družinska terapevtka Sara Jerebic, socialna delavka Mojca Centrih in cerkveni pravnik dr. Andrej Saje.

Kot je za naš radio povedal cerkveni pravnik in član Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab pri slovenski škofovski konferenci v obdobju 2009-2013, dr. Andrej Saje, nam strokovno delo na osnovi terapevtskih izkušenj obelodani škodo, ki jo duši povzroči zloraba, prinaša pa tudi upanje in nakazuje smer osvoboditve, ki se začne z soočenjem z dejstvi in povzročeno škodo, ki je telesna, duhovna in materialna.

Opozori na nevarnost prevare in skušnjave, da bomo zlorabe najbolje rešili tako, da bomo molčali. Poudari, da imamo kristjani več možnosti, kako se soočati z zlorabami. Najpogosteje slišimo, odpusti in pozabi, to je zanikanje, ki vodi v pasivnost, konformizem in depresijo. Takšen način kaže na nepoznavanje zakonitosti zlorab, neodgovornost pa tudi na nemoč soočanja z dejstvi, ki temeljijo na sramu in strahu. Zanikanje je neuspešen način reševanja zlorab, ker je podoben ugotovitvi, da bomo gnojno rano najbolje pozdravili tako, da jo bomo povili in si dopovedovali, da je ni.

Avtor poudari, da je zdravljenje za posledicami spolnega nasilja dolgotrajno in večplastno, pri čemer je potrebno upoštevati tako pravne, psihološke in duhovne dimenzije posledic. Poleg ustreznih pravnih postopkov in terapij je za ozdravitev potrebna vera, da Bog pomaga, ter sodelovanje z Božjo milostjo, ki daje notranjo moč za odpuščanje in rast.

Knjiga je posebna prav v tem, da kaže smer, kako po zlorabah. Poudari, da za zlorabljene osebe in njihove svojce je upanje in da nihče ni in ne more biti prikrajšan za polnost življenja, ki izhaja od Boga in se k njemu tudi vrača, je še povedal dr. Saje.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.