Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:44

Si je Cerar premislil zato, ker ima Brglez v stranki večjo podporo?

Sebastjan Jeretič
Foto © Twitter

Predsednik vlade Miro Cerar je po pogovoru s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom sklenil, da ne bo vztrajal pri pozivu k Brglezovemu umiku z mesta podpredsednika SMC. Prav tako pa bo vladni trojček v četrtek snoval usmeritve za letošnje leto. SMC že napenja mišice. Neuradno niso zadovoljni z razvojem dela in ukrepi na področju socialne politike. Za komentar smo poklicali političnega analitika Sebastjana Jeretiča.

Spor med Cerarjem in Brglezom se je polegel. Kot sta zapisala v skupni izjavi za javnost, je dal Brglez namreč premierju jasna zagotovila, da ni več razlogov za nezaupanje, ki se je pojavilo v zadnjem času. Na vprašanje ali je šlo za predstavo za javnost ali pa so v SMC ugotovili, da le ne morejo brez Brgleza, je Jeretič dejal, da je Cerar uvodoma mislil resno a kasneje: "Nekateri poznavalci dogajanja znotraj stranke pravijo, da bi si na tej točki lahko Miro Cerar celo "razbil zobe" in ugotovil, da ima Brglez v stranki večjo podporo od njega. Mogoče je bila prav ta ugotovitev razlog, da se je umaknil v tej zahtevi."

V četrtek bodo na Brdu pri Kranju koalicijski partnerji poskušali uskladiti, kaj bodo delali v letošnjem letu. V SMC niso zadovoljni z razvojem dela in ukrepi na področju socialne politike, zato je na koalicijskem srečanju pričakovati kritike v pogovoru o tej temi. Tudi tako daleč, da bi zahtevali odstop ministrice Anje Kopač Mrak? "Zahteva po tem odstopu visi v zraku že nekaj časa. Dejansko je prisotna v drugih strankah in celo znotraj SD-ja niso zadovoljni z dogajanje v tem resorju tako, da je tukaj kar veliko vprašanje, kako se bo razvilo. Premier je imel možnost. Ministrica sama je rekla, da bo odstopila, če bo to od nje zahteval premier in takrat tega ni storil," je za Radio Ognjišče dejal Jeretič.

Četrtkov vladni pogovor bo potekal v luči vsebinskih zavez koalicije, pa tudi v smislu njihovega medsebojnega političnega sodelovanja. Pred koalicijo so namreč še pomembne odločitve oz. projekti. Zagotovo je eden večjih zalogajev zdravstvena reforma, do predloga pa sta že kritični DeSUS in SD. "V končni fazi velja za celotno vlado, da ima malo rezultatov. Ni temeljitih sprememb. Celo ta zadnja piarovska zelo napihnjena poteza ministrice za zdravje se sedaj kaže kot prazen "blef", ko strokovnjaki iz dneva v dan trgajo posamezne točke njenega predloga. V njem se vidi, da to sploh ni zdravstvena reforma, ki bi odpravljala glavne probleme zdravstva ampak bolj davčna reforma, ki še toliko bolj obremenjuje že tako ranjen srednji razred. Skratka v pomanjkanju teh rezultatov ne vem, kako se bo predsedniku vlade Cerarju obneslo kazanje s prstom na druge stranke, ker tudi v lastnih vrstah nima prav uspešnih ministrov," je povedal politični analitik Sebastjan Jeretič.


Ne spreglejte: