Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Slovenija uvaja istospolno indoktrinacijo, ZDA za zaščito otrok

Slovenija | 23.02.2017, 09:53 Marjana Debevec

V veljavo bo jutri stopil zakon o partnerski zvezi, ki za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve. Zakon pa odpira tudi druge ustavno pravne poti, ki so jih volivci na lanskem referendumu že zavrnili.

Predlagatelji zakona so sicer zatrjevali, da zakon le ureja socialne pravice istospolnih parov. Zamolčali pa so, da posega kar v 61 drugih zakonov in odpira vprašanje, kako bo država ljudi pripravljala na družinsko življenje, kar tudi določa zakon. V preteklosti smo že bili priča pritiskov teorije spola v osnovnih šolah, zdaj bo to še zakonsko podprto.

Omenjeni zakon tudi pravi, da zakonca svobodno odločata o rojstvu otrok in da ima istospolna zveza na vseh pravnih področjih enake pravne posledice kot jih ima zakonska zveza. Kako bodo torej ljudje, ki živijo v istospolnih razmerjih, svobodno odločali o rojstvu otrok? Da bo zakon mogoče izvajati, bo treba istospolno usmerjenim ženskam omogočiti umetno oploditev, moškim pa nadomestno materinstvo.

Ob lanski predstavitvi zakonskega predloga v državnem zboru je poslanec Jani Möderndorfer izpostavil, da zakon sicer ni povsem tak, kot bi si ga želel, a po njegovem družba po rezultatih referenduma še ni zrela in da bo treba te stvari urejati postopoma. V ozadju je torej veliko več, kot pa nam prinaša zakon na prvi pogled. Po mnenju različnih poznavalcev bo sedaj levica po sodni poti dokazovala, da je omenjeni zakon do istospolnih zvez diskriminatoren in tako po ovinku prišla do tistega cilja, ki je bil na referendumu že zavrnjen.

Bolj spodbudna novica pa prihaja iz ZDA. Administracija Donalda Trumpa je namreč sporočila, da navodila prejšnje administracije predsednika Baracka Obame javnim šolam o uporabi stranišč in slačilnic transseksualnih oseb ne veljajo več. Ta so omogočala uporabo omenjenih prostorov glede na spolno identiteto šolarjev, ne pa glede na to, kakšen spol je naveden v njihovem rojstnem listu. Poenostavljeno povedano: fantje so lahko uporabljali dekliške slačilnice in stranišča, če so rekli, da se počutijo kot dekleta in obratno. Navodila je sicer po tožbi 13 držav blokiral že zvezni sodnik v Teksasu, saj vodijo v nasilje in zlorabe.

Slovenija, Svet, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.