Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Budva (foto: Kompas)
Budva

15. počitnice z Radiem Ognjišče v letu 2017

| 15.02.2017, 07:59

Radio Ognjišče je tudi letos pripravil s Kompasom radijske počitnice, ki bodo sicer že 15. po vrsti. Po enajstih letih je počitniški cilj ponovno Črna gora, ki s svojo obalo velja za biser Jadranskega morja. Tudi letos bomo v kraju Bečići. Letošnje počitnice imajo dva programa, daljšega in krajšega in bosta v dneh od 15. do 23. junija ter od 16. do 23. junija.

Telefonska številka za prijavo:
01 2006 111

PROGRAM 1: ČRNA GORA SKOZI BOSNO IN HERCEGOVINO (9 dni)

Odhod: 15. junija

1. dan SLOVENIJA – SARAJEVO /večerja/

15. junija odhod avtobusov iz različnih krajev v Sloveniji (glede na število prijav) in s parkirišča na Dolgem mostu v Ljubljani v jutranjih urah ( predvidoma ob 5.00). Vožnja mimo Novega mesta po avtocesti skozi Hrvaško in po dolini reke Bosne proti Sarajevu. Po prihodu krožni avtobusni ogled mesta: vožnja mimo stadiona Koševo, do Skenderije, ob Miljacki, do središča mesta. Sprehod po mestu in ogled mestnih zanimivosti v spremstvu lokalnega vodnika: stari del mesta z Baščaršijo, Principov most, Vječnica, Gazi Husrevbegova džamija, medresa in bezistan, katedrala… Sv. maša v katedrali. Po maši prosto na Baščaršiji za individualne oglede, nakup spominkov, osvežitev. Priporočamo tipično bosansko malico (čevapčiči ali pleskavica v lepinji) v enem od lokalov na Baščaršiji. Zapeljali se boste še do stolpa Avaz, najvišje stavbe v Sarajevu. Vzpon z dvigalom na stolp in ogled panorame mesta, sarajevske kotline in okoliških vrhov. Prevoz do hotela v mestu ali v termalnem kompleksu na Ilidži, nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2.dan: SARAJEVO – ČRNA GORA (po dolini Neretve do morja, ogled Stona in solin) /zajtrk, večerja/

Po zajtrku vožnja čez Ivan sedlo, skozi Konjic in ob Jablaniškem jezeru v Jablanico. Postanek pri porušenem mostu, prizorišču bitke na Neretvi. Vožnja po slikovitem kanjonu Neretve v Mostar in naprej skozi Počitelj do Stona na polotoku Pelješac. Postanek za sprehod po mestu z mogočnim mestnim obzidjem, ki se dviga visoko nad mesto. Ston je poznan po solinah, ki so v srednjem veku pomenile pomemben dohodek takratne Dubrovniške republike. Soline, ki še vedno delujejo, si bomo ogledali in izvedeli veliko zanimivega o zgodovini, pridobivanju soli v Stonu v preteklosti in danes. Po ogledu nadaljevanje potovanja ob Koločepskem kanalu, mimo Elafitskih otokov do Dubrovnika. Postanek za panoramski ogled dubrovniške luke pri dubrovniškem mostu, nato vožnja mimo Dubrovnika v Črno goro. Na poti postanek za sveto mašo. Potovali boste ob boko-kotorskem zalivu skozi Igalo, Hercegnovi in Tivat in Budvo v Bečiće. Po prihodu pijača dobrodošlice in nastanitev v hotelu. Večerja in prenočevanje.

3.-8. dan: BEČIĆI /zajtrk, večerja/

Polpenzioni v hotelu (večerje, nočitve, zajtrki ali za doplačilo lahki all inclusive, ki vključuje še kosilo in brezalkoholne in nekatere lokalne alkoholne pijače), vsak dan sveta maša. V času bivanja bosta 2 izleta, ki sta že vključena v ceno: izlet Kotor in Boka Kotorska in izlet Južno črnogorsko primorje-Bar, Ulcinj, Ada Bojana.

9.dan: ČRNA GORA - HRVAŠKA – SLOVENIJA /zajtrk/

Po zajtrku maša v hotelu, nato slovo od Bečićev. Vožnja mimo Tivta na Hrvaško in ob obali mimo Dubrovnika proti dolini Neretve in naprej po avtocesti do Slovenije. Prihod v Ljubljano v večernih urah.

CENA NA OSEBO: 649€ /pri minimalno 42 potnikih v avtobusu/

Cena vključuje: avtobusni prevoz iz različnih krajev v Sloveniji * (glejte spodaj), 1x polpenzion v dvo-potelnjih posteljnih sobah v hotelu 3*/4* v Sarajevu ali okolici, stroške lokalnega vodenja v Sarajevu, vstopnino na stolp Avaz, 7 polpenzionov v dvo-posteljnih sobah v hotelu 4* v Bečićih, oglede po programu (Sarajevo, dolina Neretve, Jablanica, Ston, stonske soline, izlet v Kotor, Boko Kotorsko, Budvo, izlet Bar, Ulcinj in Ada Bojana), dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ter stroške vodenja in organizacije potovanja.

  • otrok od 3- 12 leta v sobi z dvema odraslima osebama: 355€
  • otrok od 3- 12 leta v sobi z 1 odraslo osebo: 480€

 

Telefonska številka za prijavo:

01 2006 111

Ulcinj
Ulcinj © Kompas

PROGRAM 2: ČRNA GORA SKOZI HRVAŠKO (8 dni)

ODHOD: 16. junij 2017

1. dan: SLOVENIJA – HRVAŠKA - ČRNA GORA /večerja/

Odhod avtobusov iz različnih krajev v Sloveniji (glede na število prijav) in s parkirišča na Dolgem mostu v Ljubljani v jutranjih urah (predvidoma ob 4.00). Vožnja mimo Novega mesta na Hrvaško. Potovali boste po avtocesti skozi Liko in Dalmacijo, čez dolino Neretve do Stona na polotoku Pelješac. Postanek za sprehod po mestu z mogočnim mestnim obzidjem, ki se dviga visoko nad mesto. Ston je poznan po solinah, ki so v srednjem veku pomenile pomemben dohodek takratne Dubrovniške republike. Soline, ki še vedno delujejo, si bomo ogledali in izvedeli veliko zanimivega o zgodovini, pridobivanju soli v Stonu v preteklosti in danes. Po ogledu nadaljevanje potovanja ob Koločepskem kanalu mimo Elafitskih otokov do Dubrovnika. Postanek za panoramski ogled dubrovniške luke pri dubrovniškem mostu, nato vožnja mimo Dubrovnika proti Črni gori. Na poti postanek za sveto mašo. Potovali boste ob boko-kotorskem zalivu skozi Igalo, Hercegnovi in Tivat in Budvo v Bečiće. Po prihodu pijača dobrodošlice in nastanitev v hotelu. Večerja in prenočevanje.

2.-7. dan: BEČIĆI /zajtrk, večerja/

Polpenzioni v hotelu (večerje, nočitve, zajtrki ali za doplačilo lahki all inclusive, ki vključuje še kosilo in brezalkoholne in nekatere lokalne alkoholne pijače), vsak dan sveta maša. V času bivanja bosta 2 izleta, ki sta že vključena v ceno: izlet Kotor in Boka Kotorska in izlet Južno črnogorsko primorje-Bar, Ulcinj, Ada Bojana.

8.dan: ČRNA GORA - HRVAŠKA - SLOVENIJA /zajtrk/

Po zajtrku maša v hotelu, nato slovo od Bečićev. Vožnja mimo Tivta na Hrvaško in ob obali mimo Dubrovnika proti dolini Neretve in naprej po avtocesti do Slovenije. Prihod v Ljubljano v večernih urah.

  • CENA NA OSEBO: 599 € pri minimalno 42 potnikih v avtobusu
  • otrok od 3- 12 leta v sobi z dvema odraslima osebama: 325€
  • otrok od 3- 12 leta v sobi z 1 odraslo osebo: 435€

Cena vključuje: avtobusni prevoz iz različnih krajev v Sloveniji * (glejte spodaj), 7 polpenzionov dvo-posteljnih sobah v hotelu 4* v Bečićih, oglede po programu (Ston, stonske soline, izlet v Kotor, Boko Kotorsko, Budvo, izlet Bar, Ulcinj in Ada Bojana), dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ter stroške vodenja in organizacije potovanja

 

DOPLAČILA OB PRIJAVI za oba programa:

  • administrativni stroški prijave 15 €,
  • enoposteljna soba v hotelu: 190 € za program 1 in 170€ za program 2 (število enoposteljnih sob je omejeno)
  • »Lahki« all inclusive v hotelu v Črni Gori: 35€ ( vključuje kosilo, brezalkoholne in nekatere lokalne alkoholne pijače glede na ponudbo hotela)
  • zavarovanje rizika odpovedi v višini 5 % osnovne cene.

 

Telefonska številka za prijavo:
01 2006 111.

Boka Kotorska
Boka Kotorska © Kompas

Odhodi avtobusov bodo, ob zadostnem številu prijav (min. 20), iz naslednjih krajev:

ŠTAJERSKA/Maribor, Celje

GORENJSKA/Kranj, Škofja Loka

PRIMORSKA/Nova Gorica, Koper, Ajdovščina

NOTRANJSKA/Postojna, Logatec

OSREDNJA SLOVENIJA/Ljubljana, Domžale, Vrhnika

DOLENJSKA/Novo mesto, Brežice

V primeru, da bo za en program samo nekaj deset potnikov, bo odhod samo iz Ljubljane.

HOTEL MEDITERAN 4* in TARA SENTIDO 4*

Večja turistična kompleksa v kraju Bečiči ležita drug ob drugemu. V osnovni ponudbi imate vključeno polpenzionsko storitev (zajtrk in večerja) z možnostjo doplačila lahkega all inclusive paketa.

LOKACIJA:Bečiči so turistično naselje v oddaljeno od Budve (2km) in znanega otočka sv. Stefana (5km). V okolici hotela je veliko barov, restavracij, marketov ter ostalih trgovin, ki postrežejo z raznovrstno turistično ponudbo.

SOBE: Sobe so opremljene s centralnim klimatizacijskim sistemom, televizijo, telefonom, malim hladilnikom, sušilcem za lase, kopalnico s kadjo ali tušem in WC jem. V ponudbi hotela sta tudi sef in brezžični internet (wi fi).

BAZEN: Hotel Mediteran nudi notranji 250m2 in zunanji 370m2 bazen. Proti doplačilu je na razpolago tudi vodni park s tobogani.

PLAŽA: hotel se lahko pohvali s 150m lastne peščene in lepo urejene plaže, ki je oddaljena približno 150m od kompleksa. Na plaži kot ob bazenih pa so brezplačno na voljo ležalniki in senčniki. Plažne brisače hotel nudi pod pogojem kavcije ob izposoji.

PREHRANA: v ponudbi počitnic so samopostrežni zajtrki, samopostrežne večerje. Jedilniki temeljijo predvsem na sredozemski in balkanski kuhinjs . Ob večerji imate vključeno tudi vodo oz. kozarec lokalnega vina.

Izleti v času bivanja, ki so vključeni:

1. KOTOR – BOKA KOTORSKA -BUDVA

Po zajtrku odhod v Kotor, kjer bo v katedrali Sv. Tripuna sveta maša. Po maši nekaj prostega časa za uživanje v mestu, osvežitev, nakup razglednic, spominkov in sprehod po ozkih mestnih ulicah in trgih. Pot bomo nadaljevali okrog Kotorskega in Risanskega zaliva v Kamenare in uživali v lepotah najjužnejšega evropskega fjorda, Boke Kotorske. S trajektom se bomo zapeljali čez ožino verige in se skozi Tivat čez Grbaljsko polje vrnili do Budve. Postanek za sprehod po mestu in nekaj prostega časa za sprehod po mestu in ob morju, kavico ali osvežitev. V popoldanskih urah povratek v hotel.

2. BAR-ULCINJ-ADA BOJANA

Po zajtrku vožnja ob črnogorski obali v Bar, največje črnogorsko pristanišče. Po prihodu sveta maša. Po maši bomo pot nadaljevali ob obali do najbolj južnega dela črnogorske obale. Najprej se bomo ustavili v Ulcinju, se sprehodili ob morju in imeli nekaj časa za osvežitev. Stari del mesta je bil zelo poškodovan v potresu leta 1979, kasneje pa so ga lepo obnovili. Nato vožnja do Ade Bojane, kjer se končuje največja črnogorska plaža – Velika plaža (13 km). Tam je otok Ada Bojana, kjer je turistično naselje, ob reki Bojani pa so malo pred izlivom v Jadransko morje zgradili številne restavracije. Krajši postanek, nato povratek ob obali v hotel.

Dolina Neretve
Dolina Neretve © Kompas

Izleti, ki so za doplačilo:

1. “MONTENEGROTURA” - BEČIĆI–BUDVA–KOTOR–LOVĆENSKA CESTA–NJEGUŠI–CETINJE–LOVĆEN–BEČIĆI

Vožnja skozi Budvo v Kotor, nato pa po eni najlepših panoramskih gorskih cest, imenovani tudi »lovčenske serpentine« nad zalivom Boka Kotorska, do Njegušev. Postanek na Bukovici, kjer boste preizkusili njeguški sir, pršut in vino. Nadaljevanje vožnje do narodnega parka Lovćen. Če bo vreme primerno, se boste zapeljali na Lovćen in se sprehodili do Njegoševega mavzoleja, delo kiparja Ivana Meštrovića. Obiskali boste tudi Cetinje, nekdanji sedež črnogorskih vladarjev, danes pa muzejsko mesto. Ogled cetinskega manastira in dvorca kralja Nikole. Povratek po slikoviti gorski cesti v Bečiće. Najprej se boste spuščali proti morju in občudovali obalna letovišča od Budve mimo Bečićev do Sv. Štefana, nato povratek v hotel.

2. SKADARSKO JEZERO - PODGORICA - VINOGRADI IN KLET PLANTAŽE 13.JUL (izlet z avtobusom in z ladjo po Skadarskem jezeru)

Najprej se boste peljali v črnogorsko glavno mesto - Podgorica. Krožni avtobusni ogled in vožnja do Plantaž 13.jul, kjer se nahaja največji kompleks vinogradov v Evropi. Ogledali si boste vinograde in njihovo zanimivo vinsko klet, ki je v podzemnem predoru, kjer je bilo nekdaj vojaško letališče. Ogled kleti in degustacija njihovih odličnih vin s prigrizkom. Po ogledu možnost nakupa vin. Popoldne vožnja mimo letališča do otoka Vranjina in čez Skadarsko jezero v Virpazar. Tam se boste vkrcali na ladje in zapluli po Skadarskem jezeru. Po ogledu vožnja skozi predor Sozina in povratek ob obali mimo Petrovca in Sv. Štefana v hotel.

3. IZLET V MESTO SKADAR (Albanija)

Vožnja do Bara in naprej proti Skadru v Albaniji. Po prihodu ogled mesta, ki je eno glavnih turističnih biserov Albanije: reka Bojana, trdnjava Rozafa, katedrala, tipična albanska hiša, džamija, glavna ulica,... Po ogledu nekaj prostega časa za osvežitev ali nakup spominkov. Popoldne povratek v Črno goro. Vožnja do Bara, nato povratek po jadranski magistrali mimo Sutomora in Petrovca v hotel.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.