Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:49

Podarimo knjige 2017

Podarimo knjige 2017
Foto © Matjaž Merljak

"Več v oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 12. februarja 2017 ob 17.00."

Mohorjeva družba Celovec in Republika Avstrija - Urad zveznega kanclerja sta letos že šestnajstič pripravila dobrodelno akcijo in danes v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani pripravila sklepni dogodek. Vrednost podarjenih knjig presega 50.000 evrov.

Knjige - gre za več kot 2100 različnih izvodov priznanih slovenskih in avstrijskih avtorjev - sta dan pred slovenskim kulturnim praznikom v obliki bona desetim slovenskim nevladnim ustanovam in prvič tudi rojakom v Argentini izročila avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve, dekan mag. Ivan Olip. Slovesnosti sta se poleg prejemnikov udeležila predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, za glasbeno popestritev so nastopili učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja iz Šentvida v Ljubljani in učenci Vzgojnega zavoda Planina.

Letošnji dobitniki knjig so: Slovenska Karitas, društvo Zedinjena Slovenija v Argentini, Vzgojni zavod Planina, Zavod Zadnje upanje (salezijanci), Društvo Projekt človek, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, Zveza kočevarskih organizacij, Dijaški dom Antona Martina Slomška v Mariboru, Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava in Ustanova Fundacija za otroke Osnovne šole Polje.

Prejemniki dobrodelne akcije Podarimo knjige
Prejemniki dobrodelne akcije Podarimo knjige

Predsednik Brglez je ob tej priložnosti povedal, da ima kultura v naši zgodovini prav posebno mesto, saj je bila ključno gibalo našega zgodovinskega razvoja, slednje pa še posebej velja za pisano besedo, za knjigo. Minister Žmavc je poudaril, da Slovenci v Argentini slovenski jezik gojijo s svojo trdoživostjo, zato je knjižni dar zanje zelo pomemben.

Ivan Olip je v izjavi za Radio Ognjišče naglasil, da je namen akcije krepitev učenja slovenskega jezika in kulture ter širjenje knjig med Slovenci, predvsem tistimi, ki si jih sicer zaradi materialne stiske ne bi mogli privoščiti. Veleposlanica Berka pa je poudarila, da je za manjšino pomembno, da skrbi za svoj jezik ter da ga ohranja in knjige so najboljše sredstvo za to.

Mohorjeva družba Celovec in Urad zveznega kanclerja sta do sedaj v tej akciji podarila že več kot 50.000 knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev. Ob začetku so knjige prejele slovenske osnovne šole, knjižnice in župnije, v zadnjih letih pa so prejemniki predvsem nevladne organizacije.


Ne spreglejte: