Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zvone Podvinski, župnik (foto: Matjaž Merljak)
Zvone Podvinski, župnik

Božič na Švedskem

Slovenci po svetu | 06.01.2017, 16:53 Matjaž Merljak

Nagovori, obiski, svete spovedi - vse to je zaznamovalo pripravo na božič med rojaki na Švedskem. Slovenski duhovnik Zvone Podvinski nam je povedal tudi, da so obeležili dan samostojnosti in enotnosti in da jih letos čaka jubilej misije.

Samo z dobro duhovno pripravo človek zares doživi rojstvo Boga, treba mu je pripraviti jaslice v srcu, pravi Zvone Podvinski. Rojake v posameznih švedskih mestih praviloma obiskuje enkrat na mesec, izven rednega urnika pa obiskuje bolne in onemogle.

Na sveti večer ob 17. uri je praznoval z rojaki v kripti stolne cerkve v Stockholmu, ob poti je obiskal še dve družini. Na božični dan je bil skupaj z rojaki v Eskilstuni in v Köpingu. Obiskal je starejše gospe, dan pa zaključil s srečanjem v društvu Simon Gregorčič.

Z rojaki v Göteborgu so praznovali na god svetega Štefana. Takrat so praznovali tudi slovenski državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. Pri maši, po kateri so blagoslovili tudi sol na čast sv. Štefanu in vino na čast sv. Janezu, sta bili tudi obe zastavi, švedska in slovenska, ki sta bili tudi na papeževi sveti maši v Malmöju 1. novembra.

V letu 2017 se bodo rojaki srečevali po ustaljenem urniku, slovenski župnik Zvone Podvinski pa je že začel s pripravami na binkoštno srečanje v Vadsteni, 3. junija, ko bodo praznovali tudi 55 let slovenske katoliške misije na Švedskem.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.