Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Črnčec o pomislekih o noveli zakona o tujcih: To je vihar v kozarcu vode

Slovenija | 18.01.2017, 16:14

Novela zakona o tujcih že nekaj časa buri duhove. Potem ko jo je vlada v začetku meseca vložila v parlamentarni postopek, se sooča s številnimi pomisleki. Med zadnjimi jih je izrekla zakonodajno-pravna služba državnega zbora. Na poslanskih mizah bo prihodnji teden, že danes se o njej izrekajo tudi državni svetniki. Da gre za vihar v kozarcu vode je v pogovoru za naš radio ocenil strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec.

Novela zakona o tujcih je bila kar nekaj časa v obravnavi na vladi, med drugim zato, ker se koalicija ni mogla poenotiti o njenih bistvenih rešitvah. Konec lanskega leta je le dosegla soglasje, vlada je pred kratkim potrdila besedilo in ga poslala v parlament. Novela zakona o tujcih predvideva ukrepe za primer spremenjenjih razmer na področju migracij. Med drugim določa, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev, ne bo dovolila vstopa v Slovenijo, tistega, ki se bo na območju izvajanja ukrepa nahajal nezakonito, bo lahko privedla do meje in ga napotila v državo, iz katere je vstopil. Opredeljuje tudi izjeme, omenjenega torej ne bo storila, ko bo med drugim neposredno ogroženo življenje tujca ali bo šlo za mladoletnika brez spremstva. "Vlada tukaj zasleduje zelo jasen interes velike večine državljanov, da v primeru poslabšanih varnostnih razmer z dvotretjinsko večino v parlamentu omogoči policiji strožje izvajanje in dejansko zapiranje meje, kar ni nič posebnega, kajti varovanje meje je ključen atribut vsake države," je poudaril Črnčec.

Podpora noveli zakona o tujcih je še nejasna, saj tako domača kot tuja javnost opozarja, da ni skladna ne z našo ustavo ne z mednarodnimi konvencijami. Da želi sodelovati v razpravi o njej in v Ljubljano poslati svoje strokovnjake, je med drugim sporočil Svet Evrope. "Kritike v Evropo prihajajo iz Slovenije. Žalosti me, da nevladne organizacije pošiljajo slaba poročila o Sloveniji, ki želi samo zavarovati lastno prebivalstvo. Ta isti Svet Evrope je ob vsem, kar se danes dogaja v Turčiji, ob množičnih kršitvah človekovih pravic, mučenju in zatiranju, tiho. A hkrati bi se zdaj vključil v zakonodajni proces v Sloveniji. To se mi zdi popolnoma nesprejemljivo."

Medtem ko so v SDS in N.Si z nekaj pripombami napovedali podporo ter v ZL zavrnitev, so v koaliciji pred odločnejšimi stališči želeli počakati na mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora. Ta je zdaj izrekla številne pravne pomisleke, med drugim meni, da iz predloga ni razvidno, da bi temeljil na dovolj poglobljeni strokovni analizi ter da se obrazložitev ne opredeljuje do vseh pomembnejših ustavnopravnih in mednarodnopravnih vidikov rešitve. "Ne želimo ponovitve lanske in predlanske situacije na naših mejah. Vse, kar prispeva k temu, da do tega ne pride, je dobrodošlo. Zato menim, da je treba novelo zakon sprejeti in uveljaviti v dobro vseh nas," je še dodal Črnčec.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.