Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Slovenijo prvič v tej zimi pobelil sneg, povzročil je precej težav

Slovenija | 14.01.2017, 12:19

Večji del države je prvič v tej zimi pobelil sneg. Včeraj je povzročal nemalo preglavic, predvsem na cestah, na katerih se je zgodilo več nesreč in zdrsov. Zaradi nizkih temperatur in zamrznjenih tal je poledica botrovala številnim nesrečam in poškodbam, ki so zelo obremenile ljubljansko urgenco. Padavine so ponoči slabele in do jutra ponehale, razmere so se umirile.

Kljub pozivom policistom, naj vozniki vozijo previdno in počasneje kot običajno, povečajo varnostno razdaljo ter se izogibajo sunkovitim manevrom in prehitevanjem, so se mnogi včeraj soočali s težavami. Primorska avtocesta je bila zaprta dvakrat. Prvič zgodaj popoldne, ko je prišlo do požara na tovornem vozilu na odstavnem pasu med priključkoma Vrhnika in Logatec v smeri Kopra. Med intervencijo gasilcev je stoječi promet zajelo sneženje. Ob sprostitvi pasu za vožnjo je nekaj tovornih vozil med speljevanjem zdrsnilo, zato je bila primorska avtocesta znova za nekaj časa zaprta. Tudi na Koroškem so vremenske razmere včeraj ves dan povzročale težave na cestah. Zgodilo se je tudi nekaj prometnih nesreč. Zaradi obilnih snežnih padavin so bile razmere slabe tudi na podravskih cestah. Ob prometnih nesrečah je bilo največ težav zaradi zaprtja mejnega prehoda Gruškovje.

Pod težo snega se je podrlo več dreves, ki niso le ovirala prometa, ampak na severovzhodu Slovenije, ki ga z električno energijo večinoma oskrbuje Elektro Maribor, na nekaterih območjih povzročila večje izpade oskrbe z elektriko. Delavci Elektra maribor so uspeli odpraviti skoraj vse okvare.

Na ljubljanski urgenci so včeraj zaradi zvinov, zlomov in padcev na poledenelih površinah pregledali 275 pacientov. Aktivirali so zeleni alarm za množične nesreče. Ob tem so pozvali ljudi, naj še pred prihodom na urgenco razmislijo, ali potrebujejo nujno oskrbo. Zaradi velikega povečanja intervencij so na delo vpoklicali tudi vse bližnje reševalce. Danes so razmere takšne kot običajno.

Ponoči je, kot omenjeno, sneženje povsod ponehalo. Po nižinah so najvišjo snežno odejo - 30 centimetrov - namerili v Ratečah. Promet po državi je za zdaj tekoč. Kljub temu velja previdnost zaradi ledenih plošč na primorski in dolenjski avtocesti ter na ljubljanski obvoznici. Obetata se dneva suhega vremena.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.