Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Mariboru deluje že 11 let

Cerkev na Slovenskem | 07.12.2016, 08:00 Petra Stopar

Sprva mišljena kot začasna rešitev, je ambulanta pod okriljem Nadškofijske Karitas Maribor danes nepogrešljiva za vse, ki iz različnih ekonomskih ali drugih vzrokov nimajo urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja. Več kot 40 zdravnikov pomoč nudi prostovoljno.

V oddaji Karitas smo gostili generalnega tajnika Nadškofijske Karitas Maribor Darka Bračuna in medicinsko sestro v Ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico Amro Čaplja, ki sta povedala, da so storitve dobrodošle za nezavarovane, med katerimi je v zadnjem času poleg brezposelnih vse več samostojnih podjetnikov.

Ambulanta v prvi vrsti lajša bolečine, najpogostejši pacienti so kronični bolniki, v primeru obravnave težjih bolezni ali nujnih primerov pa bolnika pošljejo v bolnišnično obravnavo, saj predvsem z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor in mariborskim zdravstvenim zavodom dobro sodelujejo. Država nato poskrbi za vse ostale »stroške«.

Prisluhnite celotnemu pogovoru preko povezave, na tej povezavi pa si lahko preberete več o ambulanti, tudi delovni čas.

Ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico v Mariboru
Ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico v Mariboru © www.brezdomec.net

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.