Petra StoparPetra Stopar
Poljska zastava (foto: Wikipedia)
Poljska zastava

Koga moti zagovarjanje tradicionalnih vrednot na Poljskem?

Svet | 21.12.2016, 05:30

S Poljske so zadnje dni spet poročali o protestih proti vladi. Tokrat naj bi bila sporna nova pravila novinarskega pokrivanja dogajanja v parlamenta. Varšava se jim je odpovedala. Poznavalec tamkajšnje družbe in kulture Domen Mezeg je v pogovoru za naš radio opozoril, da določene reforme vlade, ki jo je pred dobrim letom dni oblikovala stranka Zakon in pravičnost, motijo marsikoga. Verjetno tudi zato, ker so jasna njena stališča o tako imenovanem domoljubnem gospodarstvu, razmerah na področju pravosodja in tradicionalnih vrednotah, tudi o zaščiti zakonske zveze med moškim in žensko.

Mezeg je spomnil, da je zdajšnja poljska vlada skladno s svojim programom, ki je domoljubno naravnan ter želi podpreti poljsko gospodarstvo, tradicionalne vrednote in družino, že izvedla določene reforme. "Skladno s tem prepričanjem in smernicami že izvaja določene spremembe v gospodarstvu, družinski politiki, zakonodaji na področju sodišč, kjer želijo zmanjšati število krivic, ki se dogajajo na poljskih sodiščih. Želijo podpreti samo Poljsko, govori se celo o domoljubnem gospodarstvu." Po mnenju Mezga verjetno to moti določene domače in tuje lobije na Zahodu. Ti želijo Poljsko, ki ne bo preveč zagovarjala svojih interesov in poudarjala svoje samobitnosti.

Mezeg ocenjuje, da je poročanje slovenskih medijev o dogajanju na Poljskem zelo prikrito. "Ta črni petek, ko so protestirali v zvezi s pravico ženske do splava. Kaj je tu pravica? O pravici otroka do življenja se ne govori. Ob tem se ne govori, da je vlada dala 500 zlotov oziroma 113 evrov na mesec na otroka, da bi podprla večjo rodnost. Novice so zelo izbrane, da se naredi nek medijski bum."

Mezeg dodaja, da je slovenska medijska scena sorodna trenutni poljski opoziciji, ki ustvarja histerijo, tudi v tujem tisku. "Gre za ustvarjanje strahu, razpihovanje občutkov ogroženosti, da se ustvarja neka totalitarna država," je do propagandnega stroja kritičen Mezeg. Poljska po njegovih besedah končno postaja država, ki začenja spoštovati določene tradicionalne vrednote, bistvene za obstoj naroda in posamezne države. "Poljska ni le provinca zahodnih interesov, ampak na določenih področjih želi podpreti svojo samobitnost, obstoj in identiteto," je dodal Mezeg.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.