Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Božič 2016 v Hamiltonu (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Božič 2016 v Hamiltonu

Božič v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 30.12.2016, 13:20 Matjaž Merljak

Vsi prejemamo božjo milost, ki prihaja ob krstu in tudi za božič. Če smo odprti za božje namige, bomo izkusili božjo pomoč in božjo milost, je rojakom za božič po besedah krajevnega škofa sporočal tudi slovenski župnik v Hamiltonu v Kanadi Drago Gačnik.

Priprava na božič je bila daljna in bližnja. K prvi sodita obisk Miklavža in praznik Brezmadežne, ko so v slovensko cerkev prišli tudi rojaki od daleč. K duhovni pripravi sodi tudi spoved in s pomočjo lazaristov iz Toronta je tudi v Hamilton prišel gost iz Slovenije, duhovnik Borut Pohar. Pred božičem so imeli tudi devetdnevnico.

Na sveti večer sta bili dve maši. Tako ob 18. uri kot ob 22. uri je bila cerkev polna. Pred prvo sveto mašo, ki je bila v angleščini in je bila bolj namenjena družinam, so imeli svoj program otroci. Letos je bila tema, kako je nastala pesem Sveta noč.

Na začetku druge svete maše, ki je bila v slovenščini, je slovenski zbor poskrbel za prazničnost in uglasitev v bogoslužje s petjem slovenskih božičnih pesmi. Zbor je pel tudi med mašo, a tokrat ob spremljavi flavte, trobente in klarineta. Lep obisk rojakov je bil tudi pri svetih mašah na božični dan.

Družina Mramor, ki v Hamiltonu postavlja jaslice
Družina Mramor, ki v Hamiltonu postavlja jaslice © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Ves adventni čas je potekalo krašenje cerkve - postavljanje smrek, okraskov ... Jaslice v Hamiltonu postavlja družina Mramor, za okrasitev cerkve pa je kot prejšnja leta poskrbela Olga Glavač. V ospredju so bile božične zvezde, ki so v tem delu sveta nekaj zelo tradicionalnega.

Praznovanje božiča 2016 v Hamiltonu, 1. del
Praznovanje božiča 2016 v Hamiltonu, 1. del © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Praznovanje božiča 2016 v Hamiltonu, 2. del
Praznovanje božiča 2016 v Hamiltonu, 2. del © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.