Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Razstava arhivskih fotografij iz avstrijjskih begunskih taborišč (foto: Matjaž Merljak)
Razstava arhivskih fotografij iz avstrijjskih begunskih taborišč

Odprtje razstave Rafaelove družbe v Kopru

Slovenci po svetu | 02.12.2016, 14:19 Matjaž Merljak

V galeriji samostana sv. Ane v Kopru bo nocoj ob 19. uri odprtje razstave arhivskih fotografij o Slovencih v povojnih begunskih taboriščih v Avstriji po letu 1945.

O okoliščinah in razmerah, v katerih so se znašli slovenski begunci po drugi svetovni vojni, bo v svojem predavanju spregovorila zgodovinarka dr. Helena Jaklitsch.

Rafaelova družba je dobila v hrambo obsežen arhiv negativov in pozitivov, ki obsega skoraj 20.000 posnetkov. Doslej je oblikovala šest različnih razstav, ki so obiskale številne kraje v Sloveniji, v zamejstvu in po svetu. Na razstavaah so prikazani zlati motivi iz taborišč v Peggetzu pri Lienzu in Špitalu ob Dravi.

Posebna razstava je bila pripravljena ob 70-letnici umika pred boljševiškim nasiljem ter ob izidu fotografske monografije z naslovom Cvetoči klas pelina. Slednja preko obširne zgodovinske študije in arhivskih fotografij spregovori o tem zamolčanem obdobju slovenske zgodovine.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.