Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Lalibela - duhovnik pri molitvi (foto: Izidor Šček)
Lalibela - duhovnik pri molitvi

VIDEO: Lalibela - v skalo vklesane cerkve "Novega Jeruzalema"

Etiopija 2016 | 01.12.2016, 07:33

Na meji z Eritrejo so kraji zaznamovani z bogato krščansko (koptsko) zgodovino. Jure in Izidor sta znamenitih devet cerkva v družbi misijonarja Jožeta Andoljška in drugih obiskala prav na praznik Sionske Matere Božje in odprtih ust doživela utrip teh krajev z bogatim krščanskim izročilom.

Jure temu obisku posveča drugi del današnjega zapisa v svojem blogu:

Lalibelo smo si ogledali z vodičem, odprtih ust strmeli v to čudo, ves čas poslušali petje koptskega duhovnika, njegovo molitev, ki prek zvočnikov odmeva po kraju skoraj ves dan. Priznam, nisem vedel, da tudi krščanske Cerkve uporabljajo ta način oznanjevanja. Prepričan sem bil, da tovrstne melodije zvenijo le z minaretov. Na današnji praznik smo bili v eni od zgornjih cerkva, pravzaprav ob njej, deležni posebnega bogoslužja, plesa koptskih duhovnikov, pastirjev tukajšnje pravoslavne cerkve. V njihovem skupinskem plesu, premišljenem gibanju je bilo čutiti zgodovino, dolgo tradicijo, v njih obrazih videti zamaknjenost, predanost. Vse omenjeno se je mnogokrat pomnožilo, ko smo se zazrli v vernike, ki so molili naslonjeni na molitvene palice, sede po vseh kotih svetišča, nekateri leže pred podobami … Kot bi vstopili v nov svet, drugačen čas, povsem neznano kulturo. Kot bi nas nekdo vrgel na prizorišče kakega filma iz daljnih dežel. Nepozabno!

Prvi del zapisa pa je posebej pretresljiv. Vabljeni, da ga v miru preberete!

Etiopija 2016
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.