Petra StoparPetra Stopar

Obletnica MPZ San Justo

Slovenci po svetu | 17.11.2016, 11:25 Matjaž Merljak

Vrhunski zbor naših rojakov v Argentini, Mešani pevski zbor San Justo, ki deluje v Našem domu v San Justu v Buenos Airesu in ga vodi prof. Andrejka Selan Vombergar, letos obeležuje 45-letnico delovanja in prepevanja.

Kdo bi si upal prerokovati take uspehe sodeč po skromnih začetkih? Leta 1971 je na prošnjo in pobudo duhovnika dr. Alojzija Starca, g. Andrej Selan povabil »k petju«, kot se je reklo, mladino Našega doma. Odzvalo se je šest vidcev, ki so pogumno nastopili na takratnem pevskem festivalu v Slovenski hiši. Postavljeni temelji so imeli trdno podlago oz. jasne cilje: združevanje mladine ter gojitev slovenske pesmi in kulture.

Učinek pobude je segel daleč naprej: kar 45 let neprekinjenega delovanja zbora je že za nami. Gradnja mostov med generacijami je prispevalo h kontinuiteti. Za začetkom z g. Andrejem, je leta 1992 prevzela vodstvo zbora njegova hčerka prof. Andrejka Selan Vombergar in tako letos zbor praznuje kar dvojno visoko obletnico: štiri desetletja in pol ustanovitve ter srebrni jubilej Andrejkine taktirke.

Jubilejni koncert je zbor pripravil 24. septembra 2016. Izbrani program nikogar ni razočaral. Že ko je zbor vstopil v avlo, polno navdušenih poslušalcev, je bilo čutiti, da bo to izreden večer.

Koncert ob obletnici zbora San Justo
Koncert ob obletnici zbora San Justo © Marko Vombergar

V prvem delu koncerta smo prisluhnili zimzelenim skladbam, ki so skozi skoraj pol stoletja izklesale identiteto in osebnost zbora. Poslušali smo »Pisemce«, dr. Tine Debeljak-Peter Jereb, za mešani zbor Anka Savelli; »Petelinček je zapel«, beneška ljudska-prof. Hilarij Lavrenčič; »Planinska«, Ivan Resman-Anton Foerster; »El caramba«, R. Sagastizábal; »Por un viejo muerto«, Bernardo Palombo-Damián Sánchez; »Póngale por las hileras«, F. Paloma-prir. José Vallesi, solista Marcelo Brula in Martin Selan in »Ride the chariot«, črnska duhovna-prir. Henry Smith, solistki Ingrid Kopač Selan in Veronika Malovrh.

Poseben trenutek so navzoči doživeli, ko je zbor prepeval Planinsko in je zborovodkinja povabila publiko naj se jim pridruži. Glasna in jasna je zazvenela slovenska pesem!

V drugem delu nas je zbor presenetil z interpretacijo opusa Antonia Vivaldija »Gloria« v spremstvu komornega orkestra. Izžarevanje energije prof. Andrejke se je preneslo na poslušalce, ki so z velikim pričakovanjem sledili skladbi.

Skladba je zahtevna, precizna, nenavadna na naših koncertih. A ravno Gloria je bila izbrana, ker je hvalnica, ki so jo angeli prepevali, ko so prišli v Betlehem; gloria-slava pripada samo Bogu. Torej Gloria je hvalna molitev. Je tudi praznična molitev ,s katero slavimo in prosimo Boga Očeta. Slavimo Boga za vse prejeto, v prvi vrsti pa pojemo hvalnico za prejeto, ohranjeno in prerojeno življenje.

Zbor San Justo poje že 45 let
Zbor San Justo poje že 45 let © Marko Vombergar

Skladba šteje dvanajst delov za zbor in solistki, sopran Veronika Malovrh in mezzosopran Nadia Magister, ki sta občinstvo presenetili z intenzivno in prepričljivo interpretacijo. Pravzaprav je celotna Vivaldijeva skladba zvenela mogočno, občuteno, odlično. Spremstvo orkestra je dodatno opremilo enkratno izvedbo. Za konec je bilo publiki prihranjeno še bogato poglavje in sicer Händlova »Aleluja«, tudi ob spremstvu komornega orkestra.

Nagrada občinstva za prečudovit koncert je napolnila dvorano z močnim, dolgim, priznanja polnim aplavzom.

Visoki jubilej Mešanega pevskega zbora je bila čudovita mešanica prijetnih spominov ter pogled, poln upanja v prihodnost. Spomine so obujali vsi, ki so kdajkoli v teh 45 letih prepevali v zboru. Upanje pa pripada nam vsem, ko zasledimo voljo, vztrajnost in pogum pri takih podvigih, kot je bil ta koncert.

San Justo, Selan, Grilj, Kocjan
Pevovodkinja prof. Andrejka Selan Vombergar, predsednik Našega doma Marjan Grilj in veleposlanica RS Jadranka Šturm Kocjan. © Marko Vombergar

Po končanem prepevanju je v priznanje in zahvalo za 45 let zvestega, plodnega delovanja Mešanega pevskega zbora San Justo, predsednik Našega doma, g. Marjan Grilj, predal priznanje, ki ga je sprejela prof. Andrejka Selan Vombergar. Priznanje je poklonila tudi veleposlanica RS v Argentini, ga. Jadranka Šturm Kocjan.

Sami pevci najbolje vedo, koliko je potrebno, da vsaka prireditev ali koncert dobro uspe. Koliko več pa v teh 45 let prepevanja! V imenu vseh pevcev je ga. Marija Krajnik Štrubelj, ki je bila med omenjenimi začetnimi šestimi pevci, spregovorila besede zahvale in ponosa, člani zbora so pa obdarili ustanovitelja zbora g. Andreja Selana ter zborovodkinjo Andrejko. Posebno zahvalo je prejel vokalni tehnik MPZSJ g. Marcelo Brula, ki že vrsto let zvesto stoji zboru ob strani.

Z zelo posrečeno pesnitvijo se je oglasil zbor Slomškovega doma Ex corde, ko je Marcelo Brula povezal naslove pesmi repertoarja MPSJ in so tako nastali duhoviti stihi.

Obenem se je zbor zahvalil vsem, ki so pripomogli k uspehu enkratnega večera. Povezavo programa je vodila Ivana Tekavec, za scenski prostor je poskrbel Claudio Selan s sodelavci, luči in zvok so imeli na skrbi fantje Našega doma in splošno oblikovanje je bilo delo Veronike Kržišnik Modic.

Uspehi in dosežki na umetniškem področju glasbe so nas veselo presenetili na jubilejnem koncertu. Kličemo še na mnoga leta in želimo še veliko lepih ur prepevanja!

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.