Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Jaklič dal soglasje za kandidaturo na mesto ustavnega sodnika. Bo izigran tudi tokrat?

Slovenija | 07.11.2016, 14:26

Predavatelj na Harvardu ddr. Klemen Jaklič je dal soglasje za kandidaturo za ustavnega sodnika. V kratki obrazložitvi je pojasnil, da gre pri njegovi kandidaturi v prvi vrsti za "nastavljanje ogledala", to bo počel, dokler bo lahko. Spomnimo: Jakliča so nedavno že izigrali člani vladajoče koalicije, ki so ga izločili kot kandidata za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP).

Kljub temu pa gre za predavatelja z veliko mednarodnimi izkušnjami in tudi enega najuglednejših pravnih strokovnjakov pri nas po izboru glasovanja, ki ga opravlja Družba Tax-Fin-Lex.

Dr. Jaklič je v oddajah "Spoznanje več, predsodek manj", katere gost je enkrat na mesec, že večkrat komentiral delo ustavnih sodnikov. Marca je na vprašanje, zakaj so ti sodniki potrebni in pomembni, dejal: "Gre za izjemno pomembno institucijo, funkcijo v smislu zaupanja ljudi. Če se tam kaj zalomi, če se zalomi na vrhu, na ključni instanci, takrat se podre celotna pravna država."

Jaklič se ni sam prijavil na razpis za mesto ustavnega sodnika, kar nam je tudi potrdil. Kdo ga je predlagal, ni znano, naj bi pa javnost to kmalu izvedela.

A glede na fiasko, ki so si ga od predsednika države Boruta Pahorja naprej in nato vse do vladajoče koalicije privoščili ob Jakličevi kandidaturi za sodnika na ESČP, ko so ga v krog izbrancev povabili zgolj zaradi "navidezne" pluralnosti, se lahko upravičeno vprašamo, ali ga ne bodo izigrali tudi tokrat.

Predavatelj na Harvardu, ki se lahko pohvali z vrsto strokovnimi knjigami in članki, ki so dobili pozitiven odmev po vsem svetu, se kljub temu ne da. Mimogrede: mnogi danes vodilni pravni strokovnjaki pri nas Jakliču po strokovnih objavah v slovenskem, predvsem pa angleškem jeziku, ne sežejo niti do kolen. Na twitterju je ob soglasju za kandidaturo za ustavnega sodnika zapisal: "Dal soglasje k predlogu za kandidaturo za ustavnega sodnika. Skupaj z vašo podporo nastavimo ogledalo še enkrat, dvakrat, stokrat, če bo treba. Za pravno državo."

Kljub temu ne gre zanemariti zgodbe, ki smo jo videli pri Jakličevi kandidaturi za sodnika na ESČP. "Sodni svet je vlekel neke svoje preference, pri čemer je šlo za popolno "zlizanost" sodnega sveta in nekaterih kandidatov, za tesna osebna prijateljstva," je dejal Jaklič in spomnil, da so nekoliko kasneje ugotovili še to, da kljub temu, da so ga med kandidati za ESČP dali na zadnje mesto, lahko pride na glasovanju v Strasbourgu do njegove izvolitve. "Tako je ena kandidatka prišla kar mimo sodnega sveta, pravzaprav preko vlade in ministrstva," je spomnil. S tem so Jakliča izločili in tako "so imeli popoln paket treh". "To so igre, ki se ves čas ponavljajo. To je ta balkanski sistem. Iz razpisa v razpis enako. Na Balkanu nič novega," je septembra dejal predavatelj na Harvardu Jaklič.

Zanj lahko tudi letos na spletni strani iusinfo.si glasujete kot najboljšega pravnega strokovnjaka.

Slovenija, Politika, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.