Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kukenbergerjevi (foto: ARO)
Kukenbergerjevi

Inovativni mladi kmet 2016 je ekološki sirar Toni Kukenberger

Kmetijstvo | 18.11.2016, 19:31

Predsednik Borut Pahor je držal besedo, ki jo je dal mladim v Zvezi slovenske podeželske mladine in dopoldne, prav na letošnji Dan slovenske hrane, v veliki dvorani predsedniške palače zbral vse letošnje kandidate, ki so se potegovali za laskavi naslov Inovativnega mladega kmeta oziroma kmetice. To je postal ekološki sirar Toni Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem.

Deseti izbor, že tradicionalno ga vsako leto organizirajo v okviru Zveze slovenske podeželske mladine, ki združuje številna društva podeželske mladine iz cele Slovenije, je iz leta v leto težji, je na predstavitvi poudarila Andreja Krt Stopar, višja koordinatorka s področja dopolnilnih dejavnosti in dela z društvi pri Kmetijsko gozdarski zbornici, ki je opravljala tudi vlogo predsednice komisije za izbor mladega inovativnega kmeta.

Po njenih besedah so najboljšega izbrali s pomočjo vrednotenja idej, ki prinašajo dolgoročno korist. To da je inovativnost zmagovalca odlična ideja, vredna posnemanja, je pokazalo tudi glasovanje prek omrežja Facebook, v katerem je letošnji Inovativni mladi kmet Anton Kukenberger prav tako dobil največ glasov.

 

Slovesna podelitev v predsedniški palači
Slovesna podelitev v predsedniški palači © NT/UPRS

Predsednik Borut Pahor, ki je v predsedniški palači gostil prireditev ob jubilejni 10. razglasitvi inovativnega mladega kmeta oziroma kmetice je v nagovoru povedal, da "z veliko pozornostjo in hvaležnostjo spremlja delo Zveze slovenske podeželske mladine in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z razvojem podeželja. Razumemo vrednost in pomen, ki ju imajo mladi gospodarji in mladi inovativni kmetje za slovensko podeželje in ko govorimo o kmetu, pomislimo na tradicijo. A govorimo tudi o mladem, inovativnem kmetu. Ti pa so navdih, saj mlade ljudi spodbujajo, da svojo prihodnost namenijo življenju in delu na podeželju. Žlahtno tradicijo želijo ohranjati in hkrati stremeti k nečemu boljšemu. Zato si zaslužijo besede našega skupnega občudovanja," je zbrane opozoril predsednik Pahor.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič pa je po podelitvi povedal, da so veseli, da na kmetijah imajo izobražene, podjetne in inovativne naslednike. Prav to je namreč namen te akcije, saj že desetletje skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine načrtno iščejo in spodbujajo mlade na podeželju, da predstavijo svoje zamisli in ideje, ki prinašajo svež veter v kmetijstvo.

Za naziv Inovativnega mladega kmeta oziroma kmetice se je letos potegovalo šest kandidatov. Poleg zmagovalca so sodelovali še Rok Šiftar iz Polane pri Murski Soboti, Boštjan Kosec iz Malega Brebrovnika pri Ivanjkovcih, Barbara Petrič iz Brezule pri Račah, Damjana Ostanek Heric iz Malih Pec pri Šentvidu pri Stični in Anže Legat iz Hraš pri Lescah. In kot je v zahvali dejal Aktualni zmagovalec Toni Kukenberger si vsi zaslužijo pozornost, saj je skupno vsem, da sicer vsak delajo v svoji panogi, za vsemi pa stoji družina, ki jih podpira.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...