Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerc 2016 (foto: Marta Jerebič)
Cerc 2016

Vloga krščanskih radiev v migrantski krizi

| 11.10.2016, 21:18 Marta Jerebič

V Rimu se je danes začela konferenca Združenja evropskih krščanskih radijskih postaj, ki je letos namenjena predvsem temi migrantov.

Ohraniti krščansko identiteto

Uvodni nagovor je imel predsednik italijanskega združenja Corallo, Luiggi Bardelli. Gre za sindikalno združenje, ki nudi neke vrste pravno pomoč lokalnim radijskim in televizijskim postajam. Govoril je o krizi identitete v Evropi, kjer ni več enotnosti. Slednje pa ni, ker Evropa ni ohranila svojih korenin. Nekateri mislijo, da bomo lažje vstopili v dialog z drugimi, če bomo opustili svojo identiteto, a dejansko je ravno nasprotno, je poudaril Bardelli. Papež Frančišek je tu svetla točka. Ponižno in v dialogu, z bližino in v usmiljenju pristopa k drugim, hkrati pa kaže in opozarja na trdnost v evangeliju. Govori jezik, ki ga vsi razumejo. Vse to morajo tudi krščanske radijske postaje vključiti v svoj program.

Radijska mreža Radio Inblue

V sklopu kongresa so organizatorji predstavili radijsko mrežo Radio Inblue, ki ima sedeža v Rimu in Milanu, pripravlja pa program za lokalne in škofijske radijske postaje. Pred 40 leti jo je ustanovila italijanska škofovska konferenca. Če govorimo v številkah, lahko rečemo, da od 59 milijonov Italijanov približno 52 milijonov vsebino, ki jo ustvari Radio Inblue, sliši na lokalnih radijskih postajah, kar pomeni, da so lokalne postaje izrednega pomena. Gre pa tudi za izmenjavo vsebine. Tako je na primer lokalna postaja v Riminiju poleti prispevala 2 uri programa dnevno za celotno mrežo Inblue. Se pa ob pojavu digitalnega oddajanja postavlja vprašanje, ali bo ta mreža še vedno potrebna.

Reforma vatikanskih medijev

Predstavnik Radia Vatikan pa je razkril, da bo s 1. decembrom začela delovati Radio televizija Vatikan, kar pomeni, da ti dve enoti ne bosta obstajali več ločeno, ampak bo šlo za neke vrste multimedijski center, ki se mu bo pozneje pridružil še vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano. Vsa uredništva na Radiu Vatikan bodo šla skozi korenito reformo.

Papež Frančišek ob prejemu nagrade Karla Velikega

Sestavni del konference Združenja evropskih krščanskih radijskih postaj je razprava o aktualnih vprašanjih. Za izhodišče smo vzeli nagovor papeža Frančiška ob prejemu nagrade Karla Velikega 6. maja letos. Podobno kot v evropskem parlamentu, je papež razmišljal o Evropi, ki potrebuje nov zagon. Spet mora najti svojo dušo, se vrniti k svojim temeljem in zaživeti nov humanizem. V luči tega dokumenta smo govorili o begunski krizi in izzivih pred katerimi je Evropa, pred katerimi je Cerkev oziroma kristjani in tudi krščanske radijske postaje. Papež je nekje omenil, da ima Cerkev, ki ni odprta za druge, bolno telo. Če bo zaprla svoja vrata, bo umrla. Enako je z Evropo, propadla bo, če se bo zaprla sama vase. Tudi za nas velja: če bomo obstali, kjer smo, smo obsojeni na smrt, na propad.

Begunce je treba najprej slišati. Med drugim govorijo: nismo prišli po vašo pomoč, želeli smo le pobegniti pred vašimi bombami. Primer begunskega taborišča pri Calaisu, ki ga želijo izprazniti, kaže kako zapleteno je lahko. Tisti, ki jih je vlada zadolžila, za to, pravijo, kako težko je prepričati župane manjših mest, naj sprejmejo begunce. Še težje je prepričati migrante v taborišču, da jim bo v novih centrih boljše, ko pa so prišli do Calaisa z edino željo, da gredo v Veliko Britanijo. Izkušnja prebivalcev mesteca Amatrice, ki ga je 24. avgusta prizadel potres, je pomenljiva. Med domačini so živeli tudi begunci, moteči za mnoge domačine. Ko so z njimi doživeli strahotni potres, so začeli skupaj iskati pogrešane in jih reševati. Domačini in tudi mediji so jih začeli obravnavati povsem drugače. Težko je sprejeti begunce, vendar se da, na različnih krajih različno. Naloga krščanskih radijskih postaj je, da pokažejo na kompleksnost begunskega vprašanja. Prav je, da predstavijo različne poglede. Tistim, ki se ne strinjajo, je treba dati možnost, da povedo svoje mnenje. Tudi beguncem je treba dati priložnost, da spregovorijo, da povedo, kaj želijo. Begunci imajo ime, niso številke. Potrebno je spodbujati kulturo srečanja in dialoga.

V smislu nagovora papeža Frančiška Evropa lahko najde rešitev za svoje težave, pa tudi za vprašanje beguncev, če se zave svoje dediščine. Pri tem ima pomembno vlogo Cerkev. Samo ona lahko s svojim duhovnim bogastvom in pričevanjem vrne čisto vodo evangelija, ki bo osvežila korenine Evrope. Prav tako je pomembno, da različne krščanske skupnosti v duhu ekumenizma v imenu istega Boga stopijo skupaj in delajo za skupno dobro.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.