Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Na Antarktiki bo največje zaščiteno naravno območje na svetu

Svet | 28.10.2016, 16:06 Petra Stopar

Na mednarodni konferenci v Avstraliji je 24 držav in Evropska unija, ki so članice mednarodne Komisije za zaščito morskih živih virov na Antarktiki, dosegle dogovor o vzpostavitvi naravnega rezervata. Dogovor je bil dosežen po več letih pogajanj in potem, ko je Rusija umaknila dolgoletne zadržke. Ta je skušala ščititi interese svojih ribičev.

Po današnji odločitvi v avstralskem Hobartu bodo na območju Rossovega morja na Antarktiki, celini, ki obkroža Zemljin južni tečaj, vzpostavili največji naravni rezervat na svetu. Za to sta si prizadevali predvsem Nova Zelandija in ZDA. Zaščiteno območje bo veliko več kot 1,55 milijona kvadratnih kilometrov, kar je toliko kot Velika Britanija, Nemčija in Francija skupaj. Od tega bo dober milijon kvadratnih kilometrov morja območje brez ribolova; na ostalih območjih pa bo mogoč ribolov v znanstvene namene. Območje bo zaščiteno najmanj 35 let.

Dogovor držav je že naletel na pozitivne odzive. V Zavezništvu za antarktični ocean so ga ocenili za zgodovinskega in veliko zmago pri zaščiti antarktičnega morja. Da bo to največje zaščiteno pomorsko območje, je dejala njihova predstavnica Elsa Evers.

Rossovo morje je eden zadnjih prvinskih morskih ekosistemov na svetu. Tam so doma številni pingvini, tjulnji, številne vrste rib, pa tudi endemitska vrsta ubijalskega kita. Območje je tudi bogato s krilom, majhnimi raki, ki so hrana številnim morskim živalim, tudi največjim sesalcem, kot je sinji kit.

Okoljevarstveniki, ki opozarjajo, da je antarktično ledeno morje ključno za zagotavljanje zdravja v vseh svetovnih oceanih, si sicer prizadevajo za zaščito še večjih območij. Tako si želijo zaščititi tudi območje na vzhodu Antarktike, ki bi obsegalo milijon kvadratnih kilometrov in za kar se Avstralci zavzemajo skupaj s Francozi, ter še Weddellovo morje jugovzhodno od Južne Amerike, kar posebej podpirata Avstralija in Nemčija. To območje bi obsegalo okoli 2,8 milijona kvadratnih kilometrov.

Svet, Hrana in okolje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.